Hlavní obsah

Tři mistři světa v týmu? Jsme nezastavitelní, vyhlásil Lyles, král mistrovství světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před cílovou čáru zvedl ruku a výmluvně na ní ukázal tři prsty. Noah Lyles je (nejen) sprinterským králem světového šampionátu v Budapešti. Po zlaté stovce a dvoustovce dovedl vítězně do cíle i americkou štafetu na 4×100 m. Po osmi letech se některému sprinterovi povedl podobný kousek.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Tři prsty na znamení tří zlatých ukazoval Noah Lyles po vítězství ve štafetě.

Článek

Budapešť (od našeho zpravodaje) ‑ Byl to (další) velký americký večer. Mužská sestava čítala tři poslední mistry světa na stovce: Christiana Colemana (Dauhá 2019), Freda Kerleyho (Eugene 2022) a Lylese coby čerstvého šampiona. Jenže jak zrádné umí být předávky už Američané v minulosti několikrát poznali.

Tentokrát žádný kolaps nedopustili, za cílem se mohli radovat. A jejich oslavy mohly o chvíli později gradovat, když do cíle dovedla na prvním místě jejich krajanky Sha´Carri Richardsonová.

Euforie byla tak velká, až rozradostněný Coleman rozběhnutou finišmanku nechtěně srazil k zemi. Štafetový double prožívali Američani poprvé po šestnácti letech od šampionátu v Ósace.

Tehdy byl sprinterskou superstar šampionátu Tyson Gay, po něm dokázal ovládnout stovku, dvoustovku a sprinterskou štafetu jen jamajský blesk Usain Bolt. Za to hned třikrát. Do klubu výjimečných pak patří ještě Maurice Greene na MS v Seville 1999.

„Je to senzační, úžasné. Lepší to být nemohlo,“ vykřikoval Lyles v euforii. „Miluju americký tým, protože každý do něj jde s tím, že chce vyhrát. My to dokázali přetavit v týmovou snahu a pak jsme nezastavitelní,“ mohl se pochlubit 26letý sprinter.

Bylo vidět, jak si týmovou radost užívá. „Individuální disciplíny jsou tvrdá práce, ale štafety jsou zábava. A my všichni víme, že jsme rychlí a nemusíme se bát, jestli vyhrajeme,“ doplnil v sebevědomém duchu.

Reklama