Hlavní obsah

Unikát Zátopek? Hassanová to může změnit. Je toho schopná, věří i Češky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zápis, který už nikdo nezopakuje. Tak je označován historický počin Emila Zátopka, který na olympijských hrách v Helsinkách v roce 1952 vyhrál závody na 5000 a 10 000 m i maraton. Za rok v Paříži by ale mohl mít následovnici, nizozemskou běžeckou univerzálku Sifan Hassanovou.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Nizozemská vytrvalkyně Sifan Hassanová.

Článek

O útoku na tři zlaté na nejdelších olympijských distancích se začalo spekulovat po nedělním Londýnském maratonu. Třicetiletá Hassanová na trati dlouhé 42 195 m debutovala a hned ve skvělé konkurenci triumfovala v čase 2:18:33. I když během závodu musela dvakrát zastavit.

Hassanová ujistila, že dráhu kvůli maratonu opouštět nechce. Trenér etiopské rodačky Tim Rowberry pro list Algemeen Dagblad pak potvrdil, že o možném vytrvaleckém triplu jeho svěřenkyně začala mluvit. Náročných kombinací se nebojí, což potvrdila už na tokijské olympiádě. Vyhrála 5000 i 10 000 metrů, na patnáctistovce byla třetí.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sifan Hassan (@sifanhassan)

Jenže nahradit patnáctistovku maratonem zní jako nadlidský úkol, zvlášť když maraton se běží necelé dva dny po závodě na 10 000 m. „Útok na tři zlata se mi zdá už dost, ale u ní je možné vše. Smekám, jak zvládla maraton v Londýně,“ uznala česká vytrvalkyně Marcela Joglová.

Ještě blíže ji zná Kristiina Mäki, s níž Hassanová běžela třeba finále tokijské patnáctistovky. „Spíš já běhám za ní,“ s úsměvem koriguje česká rekordmanka. „Jsou typy, které běhají jen 800 nebo 1500 metrů, ale základ tréninku je obdobný. Jen třeba místo šestkrát kilometr ho běží dvacetkrát,“ srovnává.

„Samozřejmě tempo je pomalejší, ale spíš si to musíte srovnat v hlavě. Já bych čtvrtku běhat nemohla, do takové rychlosti se ani nedostanu. Na delší trať se přejde přece jen lépe," vypráví Mäki, která už absolvovala půlmaratón a po hrách v Paříži by se královské vytrvalecké trati nebránila.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sifan Hassan (@sifanhassan)

A pro inspiraci úspěšného přechodu z dráhy na silnici nemusí chodit daleko. „Určitě je Sifan inspirativní, vždyť v neděli při maratonu ještě dvakrát zastavila, aby se protáhla,“ líčí s obdivem.

„A tři zlaté na olympiádě? Je toho schopná, ale bude to mít mnohem těžší než Zátopek, kdy ty disciplíny nebyly takhle nabité,“ připomíná, že nástup zejména afrických vytrvalců přišel až po éře české legendy.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.