Hlavní obsah

V 85 letech zemřel Daňkův a Oerterův vrstevník Rink Babka

Ve věku 85 let zemřel v sobotu americký diskař Richard "Rink" Babka, soupeř a vrstevník Ludvíka Daňka a legendárního krajana Ala Oertera, který jej jako jediný porazil v roce 1960 na olympijských hrách v Římě. Babka, který také vybojoval stříbro na Panamerických hrách v roce 1967, zemřel na srdeční selhání v nemocnici. Informovala o tom Univerzita Jižní Karolíny, které to sdělila partnerka bývalého atleta Sharon.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ve věku 85 let zemřel v sobotu americký diskař Richard "Rink" Babka, soupeř a vrstevník Ludvíka Daňka a legendárního krajana Ala Oertera, který jej jako jediný porazil v roce 1960 na olympijských hrách v Římě.

Článek

Měsíc před životním výsledkem v Římě Babka předčil čtyřnásobného olympijského šampiona Oertera v americké kvalifikaci, ukončil tehdy jeho více než dvouletou neporazitelnost a vyrovnal také světový rekord výkonem 59,91. S Polákem Edmundem Piatkowským byl jeho spoludržitelem bez jednoho dne rovný rok. Osobní maximum si postupně vylepšil až na 63,94 v roce 1968, kariéru ukončil o rok později.

V římském olympijském finále tehdy Američané kompletně obsadili stupně vítězů. Babka vedl od první do předposlední série, než ho obhájce prvenství Oerter přehodil, třetí byl Dick Cochran. O čtyři roky později skončil za Oerterem druhý Daněk, který pak po bronzu z Mexika vystřídal na olympijském trůnu Oertera v roce 1972 v Mnichově.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ve věku 85 let zemřel v sobotu americký diskař Richard "Rink" Babka (na snímku vlevo), soupeř a vrstevník Ludvíka Daňka a legendárního krajana Ala Oertera, který jej jako jediný porazil v roce 1960 na olympijských hrách v Římě.

Oerter, Daněk a Babka se narodili v rozmezí čtyř měsíců. Daněk zemřel v roce 1998, Oerter o devět let později.

Reklama