Hlavní obsah

V JAR bude televizní kanál zaměřený na proces s Pistoriusem

Kapské Město

V Jihoafrické republice začne v březnu vysílat televizní kanál, který se bude nonstop věnovat výhradně procesu se slavným handicapovaným atletem Oscarem Pistoriusem obviněným z vraždy přítelkyně. Podle agentury AP to ve středu oznámila jihoafrická společnost MultiChoice, která patří k předním poskytovatelům kabelové televize v zemi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jihoafrický sprinter Oscar Pistorius.

Článek

Dočasná stanice zahájí vysílání 2. března, den před začátkem přelíčení u vrchního soudu v Pretorii. Sedmadvacetiletý paralympijský šampión se před ním bude zpovídat z obvinění z vraždy modelky Reevy Steenkampové, kterou zastřelil loni na Valentýna. Sportovec s podkoleními amputacemi obou nohou tvrdí, že po partnerce střílel omylem, neboť ji v noci považoval za vetřelce. Prokuratura se ale domnívá, že šlo o úmyslnou vraždu.

Společnost MultiChoice slibuje zasvěcené informace o ostře sledovaném procesu, k němuž prý nabídne pestrý program, do kterého se budou moci zapojit i diváci prostřednictvím sociálních sítí. Provozovatel přitom ani nemá jistotu, že v soudní síni bude smět natáčet.

O tom v JAR vždy rozhoduje předsedající soudce konkrétní kauzy. Soudkyně atletova případu zatím neurčila, zda kamery v soudní síni povolí, či zda bude možné jednání přenášet živě, poznamenala AP.

Šestinásobný paralympijský vítěz, který v roce 2012 startoval i na olympijských hrách v Londýně, je kromě vraždy obžalován také z nedovoleného ozbrojování a prokuratura ho chce obvinit ještě z dvojnásobné střelby na veřejnosti. Pokud bude usvědčen z vraždy po předchozím uvážení, hrozí mu až doživotní trest, minimálně však 25 let vězení.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.