Hlavní obsah

V keňském Itenu zadrželi dvanáct běžců kvůli společnému tréninku

Ve vyhlášeném keňském středisku Iten zadrželi v pondělí dvanáct vytrvalců, kteří navzdory zákazu trénovali společně. Deset Keňanů a dva cizinci porušili omezení, která v této africké zemi platí kvůli šíření koronaviru.

Foto: Zuzana Luftová

Deset Keňanů a dva cizinci porušili omezení, která platí kvůli šíření koronaviru (ilustrační foto)

Článek

Běžci skončili na policejní stanici, kde se za ně přimluvili zástupci místního atletického svazu. Uznali, že vytrvalci udělali chybu. Podle trenéra Elkanaha Ruta riskovali životy jiných atletů i veřejnosti.

Keňský svaz minulý týden na neurčito uzavřel všechna tréninková centra a nařídil atletům, aby trénovali individuálně a dodržovali bezpečnou vzdálenost. Kvůli opatřením ukončili své tréninkové kempy v Keni předčasně i elitní čeští vytrvalci Jiří Homoláč a Marcela Joglová.

Řada běžců pravidla nezná

Trenér Ruto upozornil, že se řada zahraničních běžců, kteří do Keni dorazili nedávno, ještě nestihla s pravidly seznámit. Právě ochrana vytrvalců je přitom pro Keňu velmi důležitá. "Právě atleti jsou ti, kteří dostávají naši zemi na mapu světa. Uvědomujeme si to a nechceme nic brát jako samozřejmé," doplnil kouč.

Šéf pro ochranu zdraví v místním distriktu Kiprono Chepkok už dříve vyzval všechny trenéry, aby varovali své svěřence před shromažďováním. "Je nešťastné, že k zatčení došlo jen pár dní poté, co jsme oslovili všechny aktéry ve sportu a řekli jim, jak se mají chovat v této době, kdy bojujeme se smrtícím virem," posteskl si. Dvanáctka v pondělí zatčených běžců bude propuštěna jen s napomenutím.

V Keni je aktuálně 50 potvrzených případů koronaviru. Jeden člověk následkem onemocnění COVID-19 zemřel.

Reklama

Související témata: