Hlavní obsah

V Oslu bude týmový souboj elitních mílařů na 2000 metrů

Na exhibičním atletickém mítinku v Oslu, který 11. června nahradí tradiční podnik Diamantové ligy, bude k vidění i unikátní týmový souboj elitních mílařů na nemistrovské distanci 2000 metrů. Zúčastní se ho domácí bratři Henrik, Filip a Jakob Ingebrigtsenové a na druhé straně úřadující mistr světa na 1500 metrů Timothy Cheruiyot a jeho předchůdce na světovém trůnu Elijah Manangoi.

Foto: Profimedia.cz

Na exhibičním atletickém mítinku v Oslu, který 11. června nahradí tradiční podnik Diamantové ligy, bude k vidění i unikátní týmový souboj elitních mílařů na nemistrovské distanci 2000 metrů. Zúčastní se ho domácí bratři Henrik, Filip a Jakob Ingebrigtsenové.

Článek

Každý tým bude mít pět členů. Tým Ingebrigtsen poběží na domácí dráze v Oslu, jejich soupeři v Týmu Cheruiyot absolvují stejnou trať v Nairobi. Závod bude přenášen na rozdělené televizní obrazovce.

Závod je pojmenován jako Memoriál Maurieho Planta na počest australského manažera a organizátora, který v lednu zemřel. "Maurie miloval běhy na střední tratě a miloval Bislett. Ale také miloval netradiční aranžmá závodů. Naším cílem je uctít ho závodem, který je naprosto v souladu se vším, co miloval," uvedl ředitel mítinku Steinar Hoen.

Do cíle musejí doběhnout alespoň tři z pěti členů týmu. Rozhodující bude součet jejich časů. Počítat se budou i individuální výkony. Bratři Ingebrigtsenové tak mohou usilovat o překonání evropského rekordu 4:51,39, který drží Steve Cram. Ten bude závod komentovat.

Prezident keňského atletického svazu Jackson Tuwei byl z pozvánky od norských organizátorů nadšený. "Vážné závodění v bezpečném prostředí a zábava pro vyhladovělé atletické fanoušky po celém světě jsou rozhodně vítané," poznamenal.

Takzvané Impossible Games plánují přinést atraktivní program s respektováním aktuálních omezení proti šíření koronaviru. Na dálku se utkají současný a bývalý světový rekordman ve skoku o tyči Armand Duplantis a Renaud Lavillenie. Diskem bude házet mistr světa Daniel Stahl. Dvojnásobný světový šampion na 400 metrů překážek Karsten Warholm se pokusí překonat světový rekord na 300 metrů překážek. Stejnou disciplínu poběží i ženy za účasti evropské šampionky Ley Sprungerové, stříbrné olympijské medailistky z Ria Sary Slott Petersenové a norské rekordmanky Amalie Iuelové.

Reklama

Související témata: