Hlavní obsah

Vedení atletiky po dalším skandálu zastavilo jednání o Rusku

Monako

Vedení světové atletiky zastavilo proces, na jehož konci má být navrácení členství Rusku. Funkcionáři tak učinili v reakci na poslední případ, v němž byla pěti ruským činovníkům včetně předsedy svazu Dmitrije Šljachtina zastavena činnost kvůli zakrývání dopingu.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Ruský výškař Danil Lysenko na archivním snímku.

Článek

Ruská atletika je v trestu od listopadu 2015 kvůli systematickému dopingu v zemi. Vybraní reprezentanti mohou na mezinárodních soutěžích závodit pouze jako neutrální sportovci.

Šljachtin a čtyři další vrcholní ruští funkcionáři podle čtvrteční zprávy Komise pro bezúhonnost atletiky (AIU) padělali doklady, aby se vyhnuli dopingovému trestu pro výškaře Danila Lysenka. Předloňský vicemistr světa Lysenko byl spolu s trenérem Jevgenijem Zagorulkem suspendován rovněž.

Lysenko neposkytl dopingovým komisařům požadované informace o místě pobytu a měl si odpykat trest. Rusové dodatečně předložili potvrzení o tom, že byl nemocný, to však vystavila falešná klinika. Nejnovější případ může zmařit ruskou snahu o účast atletů na olympijských hrách v příštím roce v Tokiu.

Reklama