Hlavní obsah

Velký český talent sekl s fotbalem. I díky tomu se teď utká s největší hvězdou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přetahovaly se o něj nejpopulárnější sport a královna sportů. Až z toho Petru Meindlschmidovi šla hlava kolem, však si pověst velkého talentu vydobyl na fotbalovém trávníku i v dálkařském sektoru. Teď své váhání rozsekl. Přednost dostala atletika, a tak se 30. ledna v Ostravě na Czech Indoor Gala utká i s hvězdným Řekem Militiadisem Tentoglem.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Petr Meindlschmid už má jasno, bude atletem.

Článek

Začínal jako fotbalista, dotáhl to do české reprezentace do 16 let. Jenže když udělal další krok v kariéře a přestoupil do Slovácka, na školních závodech si nešlo nevšimnout, že má nejen rychlost, ale i parádní odraz. „Přihlásil jsem se do atletického oddílu. Fotbalové tréninky začínaly dřív, atletické později, tak jsem to stíhal,“ popisuje.

O plnohodnotné dálkařské přípravě ale nešlo mluvit, prioritu měl fotbal. Přesto Meindlschmid už dvakrát vyhrál Evropský olympijský festival mládeže (EYOF) a mezi českými dorosteneckými dálkaři nemá napříč historií konkurenci. Národní rekord této kategorie si výkonem 781 cm přivlastnil o plných šestnáct centimetrů!

Jenže s rostoucí výkonností šlo oba sporty čím dál hůř kombinovat, na fotbale by nebyli nadšeni z omluvenek kvůli atletickým závodům. K rozuzlení paradoxně pomohlo smolné zranění, kdy si Meindlschmid při štafetě na loňském EYOF vykloubil loket.

„Dva měsíce jsem nemohl sportovat a byl zavřený doma, tak jsem o tom dost přemýšlel. A když jsem se vrátil do fotbalové kabiny, už jsem si tam nepřipadal tak dobře jak dřív. Opadlo nadšení, zatímco na atletiku jsem chodil s dobrou náladou,“ popisuje.

Po debatách s rodiči tak v listopadu ve Slovácku ohlásil, že se bude atletice věnovat na sto procent. „Zatímco dřív to bylo tak deset,“ pousměje se a přiznává, že od listopadu do míče nekopl. „Ani se mi po fotbale nestýská,“ ujišťuje.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Dálkař Petr Meindlschmid při loňském Memoriálu Josefa Odložila.

První odměny se dočká hned v halové sezoně. Ač je mu teprve sedmnáct let, dostal pozvánku na akci nejvyšší kategorie, jakou je poprvé v historii ostravský mítink. A kromě českého rekordmana Radka Jušky se potká i s Tentoglem, mužem, který vyhrál v dálce už všechno.

Postupně olympiádu, halové mistrovství světa i Evropy a vloni v Budapešti také šampionát pod otevřeným nebem v Budapešti. Jen v Ostravě má nevyřízené účty…

„Budu tam startovat počtvrté, držel jsem i rekord mítinku, ale už jsem o něj přišel. Naposledy mi ho vzal můj kamarád (Švéd) Thobias Montler výkonem 821 centimetrů, tak se těším na něj i českého šampiona Radka Jušku, který měl vloni výbornou sezonu,“ připomněl 25letý Řek páté místo na halové Evropě a sedmé na světě českého rekordmana.

Foto: ČAS/Ivana Roháčková

Dálkaři Petr Meindlschmid (vpravo) a Radek Juška spolu s tváří mítinku Czech Indoor Gala čtvrtkařkou Terezou Petržilkovou.

I pro svěřence Josefa Karase bude start v Ostravě velkou motivací. „Dostat se na zlatý mítink je pro takového matadora oříšek,“ usmál se třicátník Juška. „Přednost dostává spíš mládí, ale Czech Indoor Gala je super závod, hala perfektní a je důležité se účastnit i velkých závodů, kde je daleko víc stresových situací,“ prohlásil.

A vůbec mu nevadí, že mu roste zdatný soupeř i v domácích podmínkách. „V čem je Petr tak dobrý? To bude tím fotbalem jako u mě,“ vtipkuje Juška, jenž do patnácti let rovněž střídal kopačky s tretrami.

„Já doufám, že Petr bude dál takhle pokračovat, protože konkurence v české dálce není teď velká, rád bych, aby se vrátila do dob Štěpána Wagnera s Romanem Novotným, kdy byly medaile na mistrovství republiky třeba až za 790 centimetrů,“ přeje si Juška, který sezonu začne příští víkend na tradičním mítinku v Jablonci.

Reklama

Související témata: