Hlavní obsah

VIDEO: Maratón v království sněhu a ledu. U jižního pólu běžel poprvé i Čech

PRAHA

Běh je masovou kratochvílí, tenhle závod ale není pro každého. Antarktický maratón, jehož sedmý ročník se odehrál na přelomu listopadu a prosince jen pár stovek kilometrů od jižního pólu na ledovci pod pohořím Ellsworth, se stal výzvou pro jednatřicet atletů ze sedmnácti zemí světa. Vůbec poprvé do extrémního závodu nastoupil i český reprezentant.

Foto: , Reuters

Cíl Antarktického maratónu.

Článek

Osmatřicetiletý Ladislav Šimek, bývalý závodní šachista a současný prezident vodochodského Aera, si několik maratónů střihl již v minulosti a letos měl v plánu dvě destinace, které jej přiblížily k cíli nasbírat maratónské běhy na všech kontinentech planety: Zimbabwe a právě Antarktidu. Na nejstudenějším kontinentu zúročil zkušenosti z loňského roku, kdy absolvoval maratón v Grónsku, a časem 6:29:52 hod. obsadil patnáctou příčku.

Nejrychlejším mužem byl Francouz Clement Thevenet, který praporky vytyčený kurz v délce 42 195 metrů zvládl v novém rekordu závodu za 3:47:07 hod s bezmála hodinovým náskokem na druhého Američana Alvina Matthewse. Devítce startujících žen kralovala na bílé pláni Britka Yvonne Brownová časem 4:26:10. Thevenet o dva dny později ovládl také další šílenost - závod na 100 kilometrů. Téměř dva a půl maratónu v kuse zvládl sedmatřicetiletý bankéř za 12:09:06 hod.

Reklama

Související témata: