Hlavní obsah

Krsek byl v rozběhu nejrychlejší ze všech, Vondrová si oddechla až na gauči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čtvrtkaři vstoupili jako první z početné 23členné české výpravy do atletického halového mistrovství světa v Glasgow. Z medailistů z loňského světového šampionátu se smíšenou štafetou uspěli přímo Matěj Krsek a na čas Lada Vondrová, Tereza Petržilková večer semifinále nepoběží. Vypadli i Michal Desenský a půlkaři Jakub Dudycha a Filip Šnejdr.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Matěj Krsek si běží pro suverénní postup na halovém mistrovství světa v Glasgow.

Článek

Skvěle zvládl svůj rozběh Matěj Krsek. V roli favorita běžel finalista loňského halového mistrovství Evropy ze šesté dráhy, seběhl jako první a triumf a jasný přímý postup si pohlídal. I s kontrolovaným závěrem v kvalitním čase 46,07 s, který byl nejrychlejší ze všech běhů.

„Běželo se mi skvěle a těším se na večer. Od 250 metrů jsem závod kontroloval, tak sil snad zbylo dost,“ hlásil pro Českou televizisvěřenec Miroslava Zahořáka, jehož čeká boj o finále v pátek po 22.10 SEČ. Američané Jacony Patterson a Brian Faust, kteří měli z účastníků šampionátu nejrychlejší časy, naopak končí.

Michal Desenský v nevýhodné první dráze doběhl pátý v rozběhu v čase 47,48 s a na postup šanci neměl. „Cítil jsem se dobře, ale ta první dráha mi ubrala strašně moc. Věřil jsem si na lepší výsledek,“ uznal.

Oba rozběhy ženské čtvrtky měly pro české závodnice stejný scénář. Seběhnout po prvním kole se Vondrové i Petržilkové povedlo až na třetím místě a mezi přímo postupující dvojici se už neprodraly. Pak se musely posadit do gauče určeného pro závodnice čekající na případný postup časem.

Petržilková seběhla za domácí Laviai Nielsenovou a Rumunku Andreu Miklósovou, které už první dvě pozice nepustily.

„Holky po dvoustovce přibrzdily, cítila jsem, že můžu, ale nemohla jsem se dostat dopředu. Snažila jsem se v konci ukrojit, čas není špatný, ale nevydala jsem se na sto procent,“ litovala pro ČT.

S časem 52,31 s, skoro půl vteřiny za svým osobním rekordem, už po třetím ze čtyř rozběhů měla jistotu, že mezi čtyři postupující na čas se nevejde. Nakonec byla nejrychlejší nepostupující čtvrtkařkou po zmatcích ve třetím rozběhu, kde měly tři závodnice na druhém místě na tisícinu stejný čas.

Finalistka loňského halového mistrovství Evropy Vondrová zůstala ve svém rozběhu za favorizovanou Nizozemkou Lieke Klaverovou, ale také za Rakušankou Susanne Goglovou-Walliovou, která se vytáhla k národnímu rekordu 51,43 s. Vondrová se ji snažila zvenku oběhnout, ale nepovedlo se a cílem proběhla v čase 51,94 s.

„Neběželo se mi špatně, ale takticky jsem to moc dobře nezvládla. Zařadila jsem se na třetí místo, chtěla jsem se vyvézt a jít do Rakušanky hned, ale udržela to a ve finiši jsem na ni neměla,“ popisovala Vondrová.

Její čas byl ze všech čtvrtkařek, které nepostoupily přímo, nejrychlejší, a tak se od 21.50 SEČ postaví na start semifinále. „Ale budu mít první dráhu, což není pro boj o finále moc dobré,“ ví.

Dvě české vlaječky figurovaly také ve startovní listině osmistovky, ale juniorský mistr Evropy Jakub Dudycha doběhl na své první velké seniorské akci čtvrtý ve svém rozběhu a k postupu na čas by potřeboval vylepšit evropský juniorský rekord. Zkušenější Filip Šnejdr pak poslední pátý, dál za postupovými příčkami.

První zlato šampionátu putuje zásluhou koulařky Sarah Mittonové do Kanady, když si udržela letošní neporazitelnost. Výkonem 20,22 m o tři centimetry porazila senzaci soutěže, Němku Yemisi Ogunleyovou.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Kanadská koulařka Sarah Mittonová se raduje ze světového zlata.

Pětiboj odstartovala nejlépe na překážkách 22letá španělská vycházející hvězda Maria Vicenteová, při výšce si ale bohužel poranila operovanou achilovku.

Nakročeno k obhajobě zlata tak má Belgičanka Noor Vidtsová. V soutěži, v níž absentují největší vícebojařská esa, je po třech disciplínách druhá za Finkou Sagou Vanninenovou, ale v dálce a na osmistovce by podle papírových předpokladů měla mít navrch.

Foto: Paul Childs, Reuters

Španělská výškařka Maria Vicenteová a její zranění při výšce.

Rozběhy očekávané šedesátky senzace na úkor favoritů nepřinesly. Nejrychlejší byl v čase 6,49 s halový světový rekordman Christian Coleman. 

Suverénně postupuje také úřadující mistr světa na 100 i 200 metrů z Budapešti Noah Lyles, jenž Colemana porazil na americkém šampionátu a do Skotska si přiletěl pro svoji první medaili z halového mistrovství světa.

Ve večerním programu dojde i na první české finále, v němž se od 21.20 SEČ představí národní koulařský rekordman Tomáš Staněk.

Halové mistrovství světa v atletice v Glasgow:
Finále:
Ženy:
Koule:
1. Mittonová (Kan.) 20,22
2. Ogunleyeová (Něm.) 20,19
3. Jacksonová (USA) 19,67
Pětiboj (po 3 disciplínách):
1. Vanninenová (Fin.) 2883 (60 m př.: 8,33 - výška: 179 - koule: 15,01)
2. Vidtsová (Belg.) 2845
3. Hawkinsová (USA) 2773
Rozběhy s českou účastí:
Muži:
400 m:
1. KRSEK 46,07
...15. DESENSKÝ (oba ČR) 47,48 - nepostoupil do semifinále.
800 m:
1. García (Šp.) 1:45,81
...18. DUDYCHA 1:47,81
22. ŠNEJDR (oba ČR) 1:48,30 - oba nepostoupili do semifinále.
Ženy:
400 m:
1. Klaverová (Niz.) 51,31
...4. VONDROVÁ 51,94 - postoupila do semifinále
13. PETRŽILKOVÁ (obě ČR) 52,31 - nepostoupila do semifinále

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.