Hlavní obsah

Vrazi na šampionát nepatří, vítá Mahučichová neúčast ruských atletů na MS

Ukrajinská výškařka Jaroslava Mahučihová vítá, že ruští atleti nesmějí startovat na mistrovství světa, které začne v pátek v Eugene. Vrazi podle ní na šampionát nepatří. Ruští a běloruští atleti byli kvůli invazi na Ukrajinu vyloučeni z mezinárodních soutěží.

Foto: @rosya_dp

Ukrajinská výškařka Jaroslava Mahučichová.

Článek

"Řada ruských atletů by podporovala Vladimira Putina. Nechci na dráze vidět vrahy. Tahle válka zabila spoustu sportovců," řekla Mahučičová novinářům podle agentury SID v Eugene, kde bude hlavní adeptkou na zlato. Koncem června skočila na Brněnské laťce 203 centimetrů a tímto výkonem vede letošní světové tabulky.

Své krajany chce potěšit triumfem ve finále, které je na programu v noci na středu SELČ. "Doufám, že budu mít pro Ukrajince dobrou zprávu," uvedla stříbrná medailistka z minulého světového šampionátu v roce 2019 v Dauhá a majitelka olympijského bronzu z Tokia.

Foto: Sport.cz

Ukrajinská výškařka Jaroslava Mahučichová

Letos už ovládla halové mistrovství Evropy v Bělehradu, kde triumfovala v březnu krátce poté, co tři dny prchala z vlasti před ruskou agresí autem. "Byla jsem ve stavu naprosté paniky. Byly to nejdelší tři dny mého života," prohlásila dvacetiletá výškařka.

Přiznala, že kvůli válce utrpěl její vztah s olympijskou vítězkou Marijou Lasickeneovou z Ruska. "Před 24. únorem jsme vycházely dobře, mluvily jsme spolu. Ten den ale vše změnil," uvedla Mahučichová. Vadí jí, že Lasickeneová nevyjádřila ukrajinským sportovcům sympatie nebo podporu. "A pak napsala dopis předsedovi Mezinárodního olympijského výboru Thomasi Bachovi, aby mohla startovat na mistrovství světa," dodala.

Reklama