Hlavní obsah

Výškař Bába vyhlíží halový světový šampionát a touží po medaili

PRAHA

Výškaře Jaroslava Bábu čeká nová halová sezona, v níž by chtěl navázat na loňské stříbro z evropského šampionátu v Paříži. Sedmadvacetiletý atlet se nyní připravuje na mistrovství světa, které bude hostit Istanbul, poté už se jeho pozornost bude čím dál více ubírat k olympijskému závodu v Londýně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Výškař Jaroslav Bába.

Článek

Bába věří, že by se v hale mohl stabilně dostávat přes své loňské maximum. "Chtěl bych skákat co nejvíc. Ale jestliže loni jsem skočil 234 a nyní jsem na tom po absolvování přípravy ještě líp, tak bych se chtěl dostat minimálně na tuto výšku a třeba i o něco výš," řekl novinářům na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Přípravu na sezonu zahájil už v druhém týdnu v říjnu. "Ještě předtím jsem absolvoval lázně v Třeboni a po sezoně jsem zregeneroval. Pak už následovalo dvanáct dnů ve Špindlerově Mlýně, kde se nabíral základní objem; kopce, běhání, fyzička," vyprávěl Bába.

Pro zpestření však přišly na řadu i doplňkové hry a sporty. "Na basket jsme byli malá skupina, ale hráli jsme ve Špindlu i squash a stolní tenis," přiblížil. "A večer kulečník a šipky," smál se Bába.

Posléze přišla na řadu dvě soustředění na Kanárských ostrovech. Jedno na Gran Canaria a druhé na Tenerife. "Na Gran Canarii jsme hodně využívali duny a písečné pláže, bylo tam běhání v parku. Na Tenerife už jsme začali trošku skákat a dělat více technické věci ke skoku," přiblížil Bába.

Tréninkovým partnerem  Jan Hostonský

Změnil tréninkového partnera. "S Peťou Horákem již nespolupracuji, ale přišel k nám do skupiny mladý a docela nadějný Jan Hostonský. Měří 205 a těch 205 má zatím i skočeno. Je to ještě takové motovidlo, ale snad se to naučí," řekl s úsměvem Bába.

Parťáka prý potřeboval hlavně pro náročné tréninky ve Špindlerově Mlýně. "To se mnou podstoupil, druhé soustředění jsem absolvoval sám, na Tenerife už byl zase se mnou. Na trénink je to dobrej typ, rozuměli jsme si a doplňovali se," pochvaloval si Bába.

I když při dřívější spolupráci se Slovákem Horákem upravil jídelníček, během nynější přípravy trochu přibral. "Ale loni jsem to měl stejně. Když se hodně trénuje, musí člověk i hodně jíst, aby měl energii. Jedl jsem hodně, ale zdravě. Měl jsem skoro 90 kilo, ale včera už jsem měl 86,5. Během halové sezony se chci dostat na 85, což nebude problém. To je taková závodní váha," konstatoval Bába.

Pochvaloval si také fakt, že vše v jeho přípravě proběhlo zcela bez zdravotních problémů. "Neměl jsem v tréninku žádný výpadek a splnil jsem 99,9 procenta z toho, co trenér chtěl. Zdravíčko zatím slouží a nejsou žádné komplikace," uvedl Bába, jehož v minulosti zdravotní problémy několikrát sužovaly.

"Natrénovali jsme toho víc než loni a z toho by se to mělo všechno odvinout, tak snad budou ty výkony takové, jak si myslíme," uvedl Bábův trenér Jan Janků starší. "Halová sezona má jeden vrchol, jímž je mistrovství světa v Istanbulu. Loni skákal Jarda v hale dobře, tak snad to tak bude minimálně takové i nyní," dodal Janků.

Také jeho svěřenec věří, že už začátek halové sezony by mohl být lepší než loni. "Protože tehdy před mistrovstvím Evropy jsem se dostal jednou na hranici 230, ale věřím, že letos to bude lepší, budu skákat víc a stabilizuji výkonnost okolo těch 230 a možná i o něco víc, aby to na MS vylétlo třeba ještě o něco víc. Při 234 bych mohl určitě pomýšlet na dobré umístění," myslí si Bába.

Prozradil také, že do svých plánů v dalším průběhu roku nakonec zařadil i evropský šampionát pod otevřeným nebem v Helsinkách na přelomu června a července. "Rozhodli jsme se, že Evropu půjdeme, ale nebude to hlavní vrchol. Bude to spíš jako normální mítink a příprava. Hlavním vrcholem je olympiáda," zdůraznil Bába.

Sezonu v hale už má prakticky kompletně připravenou. Závodit začne 24. ledna v Ostravě, následovat bude další podnik 28. ledna v Hustopečích a o dva dny později v Třinci. "V jednání je i německý Arnstadt, kde Jarda rád skáče," připomněl jeho manažer Jan Janků mladší. Následovat bude 8. února Banská Bystrica, 14. února Brněnská laťka a 16. února Novinářská laťka v Praze. Pak už přijde na řadu mistrovství republiky a světový šampionát.

Reklama