Hlavní obsah

Z afrického horka rovnou do českého mrazu. Hlavně bez sněžení, přejí si vytrvalci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek se ještě vyhříval v 25 stupních v Keni. V sobotu se Jiří Homoláč postaví na start Pražského půlmaratonu a v době startu od 10.00 na Palachově náměstí předpověď avizuje teploty pod bodem mrazu. „Ale já běžel už i v minus patnácti, proti klukům jsem na zimu zvyklý,“ usmíval se český vytrvalec v narážce na početnou ekipu Keňanů, z níž se rekrutují i největší favorité závodu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Philemon Kiplimo, Jiří Homoláč, Brenda Jepletingová a Benard Kimeli před Pražským půlmaratonem.

Článek

Homoláč má v Keni svou tréninkovou základnu, druhý domov. Do Mekky vytrvalců vyrazil už zhruba podesáté na pět týdnů, obvykle tam tráví i několik měsíců a do Česka se vrací až těsně před závodem. Jenže takový teplotní skok nepamatuje…

„Hlavní bude se rozumně obléct,“ tuší. Co to znamená? „Možná elasťáky, tričko pod dres a čelenku, aby se to případně dalo zahodit, až se zahřeju,“ plánuje dvaatřicetiletý Homoláč.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Jiri Homolac (@jirihomolac)

A jak se očekávaný chlad podepíše na časech afrických favoritů? „Když nebude sněžit nebo pršet, tak mi to nevadí. Lepší než horko,“ ujišťuje Benard Kimeli, který v Praze vyhrál poslední dva klasické „předcovidové“ ročníky půlmaratonu. Letos se Sportisimo půlmaraton Praha vrací v klasické podobě i amatérskými běžci.

„Určitě bude počasí pro Keňany nepříjemné, ale někteří jsou zvyklí na klima v Evropě, běhají silvestrovské závody. V Keni bývá také po ránu, kdy trénují, kolem deseti stupňů, byť je to proti nule pořád něco jiného,“ srovnává Homoláč, který je tradičním účastníkem závodů seriálu RunCzech.

„Může se stát, že snáz dojde energie kolem patnáctého kilometru, nepříjemný bude i vítr, ale zase je závod adrenalin, člověk si tu zimu nepřipouští,“ očekává Homoláč.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.