Hlavní obsah

Začala válka, přečetla si a tři dny byla mimo. Praha mi připomíná Lvov, přiznává Ukrajinka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přiletěla do Prahy z Říma, který je jejím současným domovem, ale myšlenkami byla stále ve svém rodném Lvově. Sofiia Jaremčuková se vydá na sobotní trať Pražského půlmaratonu jako největší favoritka mezi evropskými vytrvalkyněmi a závod to pro ni bude hodně emotivní.

Foto: Profimedia.cz

Sofiia Jaremčuková po závodě v Neapoli.

Článek

Tak jako na konci února v Neapoli, kde startovala jen tři dny po začátku ruského útoku na Ukrajinu. „Sestřenice mi 24. února napsala, že je válka. Tři dny jsem byla úplně mimo, nevěděla jsem, co dělat,“ líčila 27letá Jaremčuková pro Sport.cz po příletu do Prahy.

Alespoň na chvíli zahnat chmurné myšlenky jí pomohlo to, co umí nejlépe: běhání. Vyrazila na půlmaraton do Neapole, kde si dokonce vylepšila osobní rekord 1:10:11, když do cíle dobíhala zahalena v ukrajinské vlajce. „Bylo těžké v té situaci závodit, ale vidina naší vlajky v cíli mě hnala vpřed,“ přiznává.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený RUN | RUNNING VIDEOS (@p.alvarezfilms)

V Praze si plánuje vyzdobit vlasy modrožlutou stužkou, i vlajku budou mít organizátoři k dispozici. A tak si účastnice světových šampionátů v půlmaratonu, kde byla naposledy sedmou nejrychlejší Evropankou, může opět prožít emotivní doběh.

„Věřím, že můžu běžet ještě rychleji než v Itálii. Jsem v Česku poprvé, ale zatím mi Praha hodně připomíná Lvov. Také tam máme hodně dlažebních kostek,“ lehce se pousměje Jaremčuková, která se do Itálie přestěhovala za maminkou před šesti lety, když dokončila vysokoškolská studia, a má dvojí občanství.

Teď už si plánuje i další průběh sezony v čele s podzimním maratonem. Místo ještě nezná, zato ví jistě, že až utichne válka, zamíří do Lvova za rodinou. „Okamžitě,“ vypálí. „Měla jsem tam jet začátkem března. Syn sestřenice měl křtiny, vše bylo naplánované, ale pak začala válka. Pojedu tam hned, jak to bude možné,“ ujišťuje.

Reklama

Související témata: