Hlavní obsah

Zápisy českých legend v ohrožení! Pro oštěp dobře, tvrdí Železný

Michal OsobaSport.czPrávo

Čtvrtstoletí se vyhřívá na pozici světového rekordmana Jan Železný, třináct let Barbora Špotáková. Česká vláda nad světovým oštěpem se ale v posledním roce nečekaně zatřásla. Železný bude ve středu sledovat Němce Johannese Vettera v roli ředitele mítinku Zlatá tretra na ostravském stadionu, Špotáková si Marii Andrejzcykovou přímo v sektoru nakonec neprohlédne, Polka se organizátorům omluvila kvůli problémům s ramenem,

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hvězdná oštěpařská sešlost v Ostravě. Zleva Němec Johannes Vetter, mistr světa Anderson Peters z Grenady a světový rekordman Jan Železný.

Článek

„Vypadalo to, že dřív může padnout mužský rekord, po posledních závodech se to otočilo. Ale myslím, že se letos může něco stát v obou kategoriích a pro zviditelnění oštěpu v rámci světového sportu by to bylo i dobře,“ pragmaticky uvažoval Železný, když vpředvečer mítinku na tiskové konderenci seděl po boku Vettera a úřadujícího světového šampiona Andersona Peterse z Grenady. „Jak se mezi nimi cítím? Starý,“ glosoval světový rekordman.

Vetter zazářil vloni v Chořově výkonem 97,76 m, když se Železnému přiblížil na 72 cm. „Byl jsem trochu překvapený, a hlavně hrdý na sebe i celý svůj tým,“ vzpomínal v Ostravě Vetter.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Německý oštěpař Johannes Vetter, jedna z hvězd Zlaté tretry.

„Určitě udělám všechno pro to, abych útočil na světový rekord, ale to nejde plánovat. Teď je pro mě hlavní Tokio,“ ujišťuje Němec. „Johannes je adept na světový rekord. Je neuvěřitelně silově disponovaný a přitom uvolněný, zapracoval na technice,“ uznale hodnotí Železný.

Andrejczyková zase ohromila v dubnu ve Splitu nejdelším hodem za posledních deset let 71,40 m, 88 cm od rekordu Špotákové. „Obrovský výkon. Já ji pamatuju z Ria, kde byla mladá a nezkušená. V kvalifikaci hodila národní rekord, ve finále moc nevěděla, co dělat, jinak by tam vyhrála,“ tvrdí Železný. Polka skončila čtvrtá, jen dva centimetry za Špotákovou.

Jenže pak přišly potíže, operace ramene a naštěstí méně zákeřná forma rakoviny kosti, kterou se jí povedlo překonat. „Teď je ve formě a zdravá, určitě má budoucnost,“ říká Železný na adresu 25leté Polky. „A ještě uvidíme, jak budou házet Číňanky, které zatím ještě letos nezávodily,“ očekává trojnásobný olympijský vítěz pořádně nabitý oštěpařský rok.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama