Hlavní obsah

Závod chodkyň na 20 km na MS vyhrála Španělka Pérezová

Chodecký závod žen na 20 kilometrů na atletickém mistrovství světa v Budapešti vyhrála Španělka Mária Pérezová s náskokem 25 sekund. Napodobila svého krajana Álvara Martína, který zvítězil na stejné trati v sobotu. Česká reprezentantka Eliška Martínková obsadila 27. místo.

Foto: Marton Monus, Reuters

Španělská chodkyně Mária Pérezová oslavuje své vítězství.

Článek

Dlouho udávala tempo ve vedoucí sedmičlenné skupině Kimberly Garcíaová Leónová z Peru, která loni v Eugene triumfovala na obou tratích. V této skupině překvapivě scházela trojnásobná mistryně světa Číňanka Liou Chung, startující na osmém světovém šampionátu. V závěru neudržela tempo ani její krajanka a světová rekordmanka Číňanka Jang Ťia-jü a chodecká velmoc, která získala na této trati pět zlatých medailí v řadě, vyšla naprázdno..

Čtyři kilometry před cílem skupinu roztrhla Pérezová a k titulu mistryně Evropy z roku 2018 přidala světové zlato v čase 1:26:51. Letos vyhrála devět z deseti závodů a další šanci bude mít na trati 35 kilometrů, na níž v květnu v Poděbradech vytvořila světový rekord.

Stříbro vybojovala Australanka Jemima Montagová, která v Eugene skončila těsně pod medailovými stupni. Olympijská vítězka Italka Antonella Palmisanová v polovině trati na obrátce upadla, ztrátu rychle dohnala a došla si pro bronz. Na favorizovanou Peruánku Garcíaovou Leónovou zbylo jen čtvrté místo.

Jednadvacetiletá Martínková, jedna z nejmladších závodnic na startu, se pohybovala ve třetí desítce a cílem prošla v čase 1:34:02 na 27. místě. Ve srovnání se svou premiérou v Eugene si pohoršila o šest míst.

"Moc dobře se mi nešlo. Snažila jsem se zůstat v závodě, ale prostě to nešlo. Bylo to celé protrápené," řekla Martínková České televizi. "Vedro tomu nepřidalo, ale kdyby se mi šlo dobře, nebylo to vedro, které by mi bránilo v dobrém výsledku," uvedla medailistka z juniorského mistrovství světa i Evropy.

V soutěži sedmibojařek se v páté disciplíně vyhoupla do čela Britka Katarina Johnsonová-Thompsonová. Mistryně světa z roku 2019 si v dálce zapsala 654 centimetrů a o 19 bodů předstihla dosud vedoucí Američanku Annu Hallovou. Další americká favoritka Taliyah Brooksová v dálce třikrát přešlápla a skončila.

V oštěpu si britská vícebojařka vylepšila osobní rekord na 46,14, vedení udržela a před závěrečnou osmistovkou má náskok 26 bodů před Anouk Vetterovou z Nizozemska. Ta byla po dvou nepovedených disciplínách až osmnáctá. Oštěp je ale její nejsilnější zbraň a výkon 59,57 ji vynesl na druhou pozici, kterou obsadila i loni v Eugene. Po prvním dnu vedoucí Hallová klesla na třetí místo.

Mistrovství světa v atletice v Budapešti
20 km chůze - ženy
1. Pérezová (Šp.) 1:26:51
2. Montagová (Austr.) 1:27:16
3. Palmisanová (It.) 1:27:26
4. Garcíaová Leónová (Peru) 1:27:32
5. Gonzálezová (Mex.) 1:27:36
6. Morejónová (Ekv.) 1:27:40
...
27. MARTÍNKOVÁ (ČR) 1:34:02
Související témata: