Hlavní obsah

Železný: Chtěl bych ještě letos hodit pořádně daleko

PRAHA

V pátek odpoledne přistál na ruzyňském letišti v Praze jeden z nejúspěšnějších sportovců české a československé historie Jan Železný. Oštěpař se právě vrátil z mistrovství Evropy v atletice ze švédského Göteborgu a spokojený úsměv ve tváři dokazoval, že si splnil svůj sen přivézt si ze své poslední reprezentační akce medaili.

Článek

Hned prvním pokusem si zajistil třetí místo a zároveň i jedenáctý cenný kov z vrcholných akcí jako je olympiáda, mistrovství světa, nebo mistrovství Evropy. Bilancovat svojí bohatou kariéru ale ještě nemá v plánu, jelikož v už pátek startuje na mítinku Zlaté ligy v Curychu.

"Dá se říct, že se mi splnil velký sen, ale beru to jako profesionál, který chce dokončit svojí práci až do konce," řekl Železný novinářům a televizním štábům. "Sezónu můžu hodnotit jako úspěšnou, protože se hodnotí podle výsledků z vrcholných akcí a tou bylo letos mistrovství Evropy, ale za ukončenou ještě určitě ne," upřesnil Železný.

Že se ještě na úplném konci kariéry necítí naznačil i tím, že má pro zbytek sezóny ještě jeden sportovní cíl. Podle dosavadní vyrovnané formy z letošních čtyř startů soudí, že by se mu mohl ještě podařit jeden superhod. "Čeká mě ještě několik akcí, ať to bude Zlatá liga nebo finále Grand Prix. Rád bych, kdyby se mi ještě ve zbytku sezóny podařilo hodit někam daleko. Myslím, že mám ještě na lepší výkon, než jaký jsem předvedl na mistrovství Evropy (85,92).

V závodě rychle ubývaly síly

V Göteborgu už to prý dál nešlo, přestože se o to v dalších pokusech snažil a hodně riskoval. Mistr Evropy Thorkildsen hodil nejdál posledním uvolněným pokusem, když už měl titul v kapse. Podobná věc se ale Železnému nepodařila.

"Já už jsem byl na konci hrozně unavenej, už jsem na to neměl, abych hodil o kousek dál. Po tom prvním hodu už nemělo cenu, abych házel dál nějak technicky a stejným způsobem, protože by mě to už nikam neposunulo. Pak už jsem se mohl jenom rozeběhnout co to dá a buď to vyjde nebo ne, ale už mi chyběly síly. Ten Thorkildsen je přece jenom ještě mladej kluk," zhodnotil Železný průběh závodu ze svého pohledu.

Se soupeři se po skončení oštěpařské disciplíny zatím neloučil, přesto přiznal, že mu někteří přesto skládali komplimenty a od svého přemožitele, stříbrného Fina Pitkämäkiho si vyslechl, že byl jeho velkým vzorem. "To bylo od něj hezký. I vítěz Thorkildsen říkal, že v tom vidí symboliku, že jsem na stupních vítězů s nimi. Oni jako nastupující generace a já proto, abych se s nimi mohl rozloučit," řekl skromně Železný.

Backley si poslal pro číslo

Se svým velkým kamarádem a soupeřem Stevem Backleym, několikanásobným evropským šampiónem, který na mistrovství Evropy působil v roli komentátora, se ovšem v dějišti šampionátu nepotkal. "Přišla za mnou akorát nějaká paní z BBC a chtěla na mě telefon, aby mu ho mohla předat. Slyšel jsem ale, že v televizi říkal, že by mi vítězství přál, ale na druhou stranu i nepřál, aby měl aspoň v něčem víc než já," řekl s úsměvem trojnásobný olympijský vítěz a mistr světa.

Svoje oštěpařské náčiní si po skončení kariéry na zahradu ke stromkům dát nehodlá, naopak si ještě pár oštěpů nechal poslat. "Je to docela drahá záležitost a já ty oštěpy budu potřebovat pro ty ostatní, pokud budu mít v budoucnu nějakou tréninkovou skupinu, nebo se na Dukle objeví nějaký oštěpař," naznačil Železný, že si nehodlá svoje umění a bohaté atletické zkušenosti nechat pro sebe.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.