Hlavní obsah

Další velký posun! Kdy se to zastaví? Překvapuju sama sebe, přiznává česká atletka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dvaceti letech začala nesměle objevovat svět atletiky, o necelou dekádu později se už pomalu posouvá mezi nejlepší čtvrtkařky české historie. Unikátní progres Terezy Petržilkové je k nezastavení. V úterý si v maďarském Székesfehérváru posunula osobní rekord na 51,28 s, oproti loňsku už ze své výkonnosti smázla další sekundu. A to běžela v nejméně výhodné první dráze!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tereza Petržilková má důvod k úsměvu, stejně jako na letošní Zlaté tretře.

Článek

V ní se často osobní rekordy neběhají. Vám nekazilo náladu, když jste ji dostala?

Já si vážila, že na takovém mítinku můžu startovat. Určitě to není oblíbená dráha, měla jsem sice soupeřky nad sebou, ale nedá se běžet tolik u čáry, kde je mantinel. Páté místo bylo pro mě překvapení.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tereza Petržilková (@terka_petrzilkova)

Už na mistrovství Evropy družstev v Chořově jste se zlepšila časem 51,51, ještě jste chtěla setinku srazit. Teď už byla spokojenost maximální?

Určitě. Já se před závodem snažím nefixovat na čas, což je asi dobrá cesta. S trenérem (Jan Hanzl) jsme se přitom závodu trochu báli, protože jsme se snažili potrénovat směrem k mistrovství republiky, a když jsme se dozvěděli, že je možnost tady startovat, měnili jsme plány. Tak jsme neměli velká očekávání, a nakonec jsme byli oba moc spokojeni.

Hned ve čtvrtek vás čeká start v Banské Bystrici na mítinku P-T-S, stejně tak jste běžela na Zlaté tretře obden po šampionátu v Chořově. Je záměr si zkoušet dvě čtvrtky po sobě, abyste to zvládla i na velkých akcích?

Spíš náhoda, protože do Maďarska přišla pozvánka na poslední chvíli. Ale určitě to jako trénink na velké akce může sloužit, vyzkouším si režim, co může fungovat.

Jakou budete mít v Banské Bystrici dráhu?

Měla bych mít třetí, to je super, pořád budu mít favoritky před sebou. (úsměv)

Když jste už jako dospělá začala s atletikou, osobní rekordy se posouvaly snáz. Ale vy se výrazně zlepšujete každým rokem i teď. Říkáte si, kde až se to zastaví?

Sama sebe překvapuju… Držíme se zajetého systému, který funguje, nejdůležitější je zdraví. Musím zaklepat, až na nemoc v halové sezoně jsem neměla výpadky a držím pohromadě.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený BarbadosT&F (@barbadostf)

Pomáhá, že jste s vrcholovým sportem začala pozdě? Vaše mladší soupeřky brzdí zdravotní potíže častěji…

Věřím, že ano. Postupujeme krok po kroku, přidáváme postupně zátěž jako stavebnici. A i hlava hraje roli, není mi dvacet, už jsem přece jen vyzrálejší…

Hodně se změnil váš trénink za posledních pět let, kdy jste začala nejprve ve štafetě objíždět vrcholné akce?

Ve víc věcech. Základní objem v přípravě je mnohem větší, přibylo speciální vytrvalosti, která se projevuje na rychlosti stejně jako síla, tam těch tréninků také přibylo.

Narostlo i závodní sebevědomí?

Určitě, letos jsem se konečně naučila závodit ve velké konkurenci. Když jsem v předchozích letech startovala s papírově silnějšími soupeřkami, bylo to pro mě svazující. Letos jsem prolomila své myšlení v tom, že výkony na papíře nemusejí nutně předznamenat, co se bude dít na dráze. Naučila jsem se zvládat stres závodu, což je pro mě také velký posun, a dokážu porážet i holky, které jsou aktuálně papírově silnější.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Běžkyně Tereza Petržilková a Lada Vondrová na Zlaté tretře v Ostravě.

Už jste se na 15 setin přiblížila Ladě Vondrové, která teď doléčuje bolavý kotník. Troufáte si s ní bojovat o pozici české jedničky?

Lada je moje motivace, určitě se ji budu snažit potrápit, aby to se mnou neměla snadné, na druhou stranu ona je hodně kvalitní čtvrtkařka.

Společnou sílu jste ukázaly i při smíšené štafetě v Chořove, kde jste získaly zlato z Evropských her. To se neudělovalo přímo na místě, už ho máte doma?

Ještě ne, ale měl by proběhnout ceremoniál na mistrovství republiky v Táboře, kde bychom medaile měli dostat od pana předsedy Varhaníka.

Start na mistrovství světa v Budapešti si zajistí 48 čtvrtkařek, vy jste ve světovém rankingu 34. a po započítání čerstvého osobního rekordu si ještě polepšíte. Dodává vám to klid, že byste se měla dočkat individuální premiéry na mistrovství světa?

To ano, zvlášť když mám teď ještě jednu střelu na P-T-S a příští víkend poběžím čtvrtku na mistrákách v Táboře, čímž si pozici můžu upevnit. Pravděpodobnost, že by se přede mě dostalo tolik holek, je zanedbatelná, ale nechci to zakřiknout.

Nyní už se dají plnit i limity pro olympiádu v Paříži, na čtvrtce je to 50,95. Ještě na jaře jste říkala, že pro vás povede cesta asi jen přes ranking, přijde vám po dalším progresu i tento ostrý limit dosažitelnější?

Nechci vyhlašovat, že zaběhnu limit, sice mi chybí 33 setin, ale na těchto časech už je každá setinka znát. Je pravda, že úplně nereálné mi to už nepřijde, ale muselo by si dokonale sednout úplně všechno včetně větru, startovní reakce a dalších věcí.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.