Hlavní obsah

Získat střevíc a potopit se tolik metrů, kolik hodí. Ogrodníková o svých touhách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už počtrnácté si sbalí tašku a vyrazí závodit na vítkovický stadion na Zlatou tretru. Spojení Nikoly Ogrodníkové a nejslavnějšího českého mítinku ale trvá mnohem déle. Odkdy? O tom hovořila v podcastu Mixzóna, kde se rozpovídala i o přípravě pod vedením Jana Železného a své zálibě v potápění.

Nikola Ogrodníková v podcastu Mixzóna.

 
Článek

Tatínek jí vodíval na Čokoládovou tretru, tradiční dětský předprogram hlavního mítinku, z něhož se nezřídka rekrutují pozdější účastníci Zlaté tretry. „Většinou jsme pak se spolužáky ze školy zašli koukat na závody,“ vzpomíná ostravská rodačka.

Ještě před rekonstrukcí Městského stadionu byla v zatáčkách místa ke stání, která se každý rok plnila. „Vyfasovali jsme staré noviny a ty dali na schody. A pak jsme u rovinky volali na atlety a snažili se ulovit co nejvíc podpisů,“ vybavuje si, jak získala třeba autogram překážkářského rekordmana Jiřího Mužíka.

A samozřejmě sledovala i Jana Železného, svého současného kouče a ředitele mítinku. Byť Ogrodníková bývala v mládežnických letech úspěšnou vícebojařkou, své první starty na Tretře sbírala nad překážkami.

Svůj úplně první závod vyhrála, ale za triumfy v předprogramu se trofeje neudělují. A jako oštěpařka ještě na populární skleněnou cenu nedosáhla, byť vloni byla blízko. A úřadující vicemistryně Evropy to tak nehodlá nechat.

„Tím, že se závodí na domácím stadionu, by bylo pěkné si ten střevíc domů odnést,“ říká s úsměvem. A trofeji slibuje, že by pro ni našla doma důstojné místo.

Jenže ani letos to nebude mít snadné, vždyť za soupeřky bude mít třeba světovou rekordmanku Barboru Špotákovou či stříbrnou medailistku z Londýna Marii Andrejczykovou z Polska, která už vloni přehodila sedmdesátku.

Ogrodníkové osobní rekord má hodnotu 67,40 m. Tedy přesněji řečeno oštěpařský, atletka pražské Dukly si eviduje i maximum v potápění, které je jejím velkým koníčkem. Ve specializovaném bazénu v Polsku se dostala 45 metrů pod hladinu, kam by se chtěla potopit i v moři.

A dívá se ještě hlouběji. „Potřebovala bych tam ale s někým, kdo už má potopeno třeba 70 metrů. Pak bych se chtěla ponořit do stejné hloubky jako mám hozeno oštěpem, to by se mi líbilo,“ vyprávěla v Mixzóně, kde popsala i svoji cestu od obav z hloubek až k nadšení.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články