Hlavní obsah

Zlatá tretra oznámila další hvězdy včetně Tentoglua, elitních koulařů a Vettera

Pořadatelé atletické Zlaté tretry dnes oznámili další hvězdy mítinku, který se uskuteční 31. května. Do Ostravy se chystá olympijský vítěz ve skoku do dálky Miltiadis Tentoglu z Řecka, poslední dva mistři světa ve vrhu koulí Tom Walsh a Joe Kovacs i oštěpařský světový šampion z roku 2017 Johannes Vetter. Druhý oštěpař historických tabulek se utká s českými olympijskými medailisty Jakubem Vadlejchem a Vítězslavem Veselým.

Foto: Profimedia.cz

Miltiadis Tentoglu nebude na Zlaté tretře chybět

Článek

Vetter loni v Ostravě hodil 94,20 metru a přiblížil se na 44 centimetrů rekordu mítinku světového rekordmana Jana Železného. Zlatá tretra by měla být jeho třetím startem v letošní sezoně.

"Opravdu se hodně těším na další soutěž v Ostravě. Minulý rok se mi tam podařil fenomenální závod a chci to samozřejmě zopakovat i letos," vzkázal aktuálně nejlepší ze silného týmu německých oštěpařů, kterému se ale nevydařily loňské olympijské hry v Tokiu.

Tam naopak zazářili čeští reprezentanti, kteří se budou snažit Vetterovi minimálně sekundovat i na Zlaté tretře. "Oštěp patří tradičně k nejsilnějším disciplínám Tretry a ani letos tomu nebude jinak. Vetter, Vadlejch a Veselý nám věřím předvedou výkony, o kterých se bude v atletickém světě psát ještě dlouho po skončení letošní Zlaté tretry," poznamenal oštěpařský kouč a zároveň ředitel mítinku Železný.

Silná konkurence čeká nejlepšího českého koulaře Tomáše Staňka. Novozélanďan Walsh vyhrál mistrovství světa v Londýně 2017. Američan Kovacs triumfoval v letech 2015 a 2019. Na olympiádě byl Kovacs stříbrný a Walsh bronzový. V ohrožení může být rekord mítinku 22,43 olympijského vítěze Ryana Crousera.

Potřetí se na Zlatou tretru chystá Tentoglu, který k olympijskému zlatu přidal v březnu titul halového mistra světa. Úřadující mistr Evropy v hale i venku ostravský mítink zlaté kategorie Kontinentální tour ještě nevyhrál.

"Po skvělé halové sezoně mám dva velké cíle na léto - mistrovství světa a Evropy. Chci tam být v co nejlepší formě a atakovat co nejvyšší pozice. Právě Ostrava bude prvním mezinárodním startem letní sezony před Diamantovou ligou. Trénink zatím probíhá podle plánu a koncem května bych měl být připravený na dobrý výkon," řekl.

Po pěti letech se vrátí do hlavního programu krátké ženské překážky. Sedmadvacetiletá Helena Jiranová může po vydařené halové sezoně pomýšlet v létě na pokoření třináctisekundové hranice.

Její osobní rekord na 100 metrů překážek je zatím 13,19. Limit na mistrovství Evropy je 12,93. K dobrému času by ji mohla vytáhnout silná konkurence v čele s halovou mistryní světa z Bělehradu Cyrenou Sambovou-Mayelovou z Francie a bronzovou olympijskou medailistkou Megan Tapperovou z Jamajky.

Reklama