Hlavní obsah

Balvín s Ginzburgem slaví titul v lotyšsko-estonské basketbalové lize

Pivot Ondřej Balvín a trenér české basketbalové reprezentace Ronen Ginzburg slaví na angažmá v BC Prometej titul v lotyšsko-estonské lize. Ukrajinský klub po triumfu v základní části ovládl i play off, na závěrečném turnaji v Tallinnu porazil Prometej v sobotním finále obhájce prvenství VEF Riga 77:62. Balvín k tomu pomohl 14 body a 10 doskoky a podle speciálního indexu zohledňujícího všechny statistické ukazatele byl nejužitečnějším hráčem zápasu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český basketbalista Ondřej Balvín.

Článek

Balvín byl s průměrem 12,9 bodu na zápas také nejlepším střelcem týmu v sezoně a byl sedmým nejlépe doskakujícím hráčem celé soutěže (8,4). Za výkony byl zařazen do All Star týmu, nejužitečnějším hráčem byl vyhlášen portorický rozehrávač a Balvínův spoluhráč Gian Clavell.

Ginzburgův tým, jehož působištěm je kvůli ruské agresi na Ukrajině lotyšská metropole Riga, prohrál v soutěži jen dva z 35 zápasů, oba venku. V základní části porazil ukrajinského účastníka ligy estonský celek a předloňský šampion Kalev/Cramo a v druhém čtvrtfinále další tým z Estonska Viimsi/Sportland, přes nějž Prometej postoupil po výsledku 2:1 na zápasy. V pátečním semifinále Balvín a spol. porazili další estonský celek Tartu Ülikool 89:67 a český pivot byl s 9 body, 13 doskoky a 5 asistencemi opět hráčem s nejvyšším indexem.

Související témata: