Hlavní obsah

Česko - Nizozemsko 88:80Nejdřív obří náskok, pak nervy. Basketbalisté vydřeli výhru nad Nizozemskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Konečně první české vítězství na mistrovství Evropy basketbalistů v Praze! Při poločasovém vedení rozdílem třiadvaceti bodů se zdálo, že získání skalpu Nizozemců bude snadnější záležitostí. Nakonec se národní tým dost nadřel, aby vyhrál 88:80 a udržel při životě naději vejít se mezi čtyři postupující ze skupiny D. Perfektní zápas odehráli pivoti Jan Veselý s Martinem Peterkou, kteří dali dohromady polovinu českých bodů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Český basketbalista Ondřej Balvín (vlevo) v souboji s Nizozemcem Jessem Edwardsem.

Článek
Fotogalerie

Národní tým měl k dispozici pouze jedenáct hráčů. Tomáš Satoranský znovu zůstal s bolavým kotníkem jen sedět na střídačce, odkud se ale s ohromným entuziasmem snažil do spoluhráčů pumpovat energii. Zejména na Jana Veselého to fungovalo a Satoranského budoucí kolega z Barcelony předvedl hned v úvodu několik skvělých doskoků i razantních zakončení pod košem a Češi po pěti minutách vedli 13:5.

Herní projev reprezentantů nepostrádal švih ani nápad. Stejně dobře, jako končili v sobotu proti Srbsku, vyrukovali také v souboji dvou mužstev bez výhry na Nizozemsko. Především každou minutou se lepšící česká obrana na soupeře platila, ofenzivní snahu podpořily i tři trojky v první čtvrtině.

Důležitým faktorem pro netenčící se náskok domácích byla jejich výrazná převaha na doskoku, neomylná ruka s obrovskou chutí hrajícího Veselého a také skvělý pohyb Kyzlinka, jenž účinně vypomáhal i s rozehrávkou. Nizozemci se snažili chytit střelbou zdálky, jenže do koše v první polovině utkání poslali jediný z patnácti trojkových pokusů.

Zaplněná hala více než osmi tisíci diváky s nadšením kvitovala, že reprezentanti skutečně našli své basketbalové instinkty a díky 14bodové šňůře v závěru druhé čtvrtiny navíc stanovili poločasové skóre do velmi příjemné podoby 50:27.

Pauza ale přinesla radikální zlom. Nejlepší hráč nizozemského výběru de Jong začal trefovat těžké střely z perimetru, v úspěšné trojkové palbě se k němu přidali další spoluhráči, český tým měl proti zónové obraně hostů značně potíže a pohodlný náskok se rychle tenčil.

Alarmujících bylo pouhých sedm bodů reprezentantů za osm minut třetí čtvrtiny, až k jejímu konci se hra zásluhou střídajícího Peterky alespoň nepatrně zlepšila. Nicméně soupeř dal v tomto období třicet bodů, což bylo víc než za celou první půli. Velké nizozemské vzepětí značilo, že česká cesta za nutným vítězstvím nebude vůbec snadná.

Čtyři minuty před koncem byl stav 75:71 a nejlepší domácí střelec Veselý se ocitl pod hrozbou vyfaulování. Přesto obezřetně dohrál, a ještě v poslední minutě proměnil důležité trestné hody. Když pak Peterka zaznamenal svou šestou trojku ze sedmi pokusů, mohlo se reprezentantům ulevit. První výhra na turnaji byla v kapse.

Mistrovství Evropy basketbalistů - skupina D
Česko - Nizozemsko 88:80 (24:14, 50:27, 66:57)
Sestava a body ČR: Veselý 24, Kyzlink 12, Hruban 8, Sehnal 5, Kříž - Peterka 20, Jelínek 10, J. Bohačík 6, Balvín 3, Krejčí.
Nejvíce bodů Nizozemska: Franke 22, De Jong 13, Edwards 12.
Fauly: 21:16. Trestné hody: 14/11 - 24/19. Trojky: 9:9. Doskoky: 37:25. Diváci: 8063.
Výsledky ostatních zápasů ME najdete zde >>>

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články