Hlavní obsah

Pilulka je pryč, nová trofej nese jméno Jiřího Zídka. Vznikla 3D tiskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Má připomínat míč letící síťkou a působit „basketbalověji“ než jeho předchůdce. „Z trofeje cítíte dynamiku, podařilo se ji extrémně dobře zachytit,“ chválí Jiří Zídek mladší nový pohár pro vítěze nejvyšší mužské soutěže, který nese jméno jeho zesnulého otce.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Zleva Tomáš Kotrč a Jiří Zídek ml. odhalují nový pohár pro vítěze basketbalové ligy mužů

Článek

Pohár Jiřího Zídka je specifický, výjimečný. Vznikl díky 3D tisku, uvnitř míče je navíc ukryt artefakt v podobě čísla deset, které český basketbalista století nosil na reprezentačním dresu. „Bylo to velice emotivní, když tu desítku odpárávali,“ připustil syn Jiří.

Dosavadní trofej, která sloužila devět sezon, nepatřila mezi ty nejoblíbenější. Povětšinou se jí kvůli tvaru přezdívalo „pilulka“. Ta už je minulostí, letos na jaře zvedne šampion nad hlavu pohár klasičtějšího vzezření.

Ovšem způsob výroby byl vskutku netradiční. Za návrhem stojí designér Petr Vacek a dílna PrusaLab. Vrchní a spodní část podstavce poháru vznikla CNC soustružením a frézováním z nerezové oceli, vnitřní partie včetně míče a síťky pak zmíněným 3D tiskem, který trval 94 hodin. „Šlo o finančně nákladnou záležitost. Řekli jsme si, že když už do toho jdeme, tak pořádně,“ přiznává sportovní ředitel soutěže Šimon Sedlařík.

Důraz byl kladen na mechanickou odolnost. Ani při bujařejších oslavách by se tedy neměl pohár tak snadno porouchat, zjednodušeně řečeno.

„Práce trvala přes rok. Věříme, že nám přinese přesah mimo basketbal i sport,“ hlásí Tomáš Kotrč, předseda představenstva Asociace prvoligových klubů. „Šance spojit svět basketbalu s touto technologií nám přišla jako velká výzva. Je to i skvělé, že nám byla svěřena taková důvěra. Stavět něco jako je putovní trofej, je velká věc,“ řekl manažer PrusaLabu Ondřej Kašpárek.

Základní motivy trofeje – míč, koš a kruh – mají znázorňovat hru jako takovou, vítězství a týmového ducha. „Velmi si vážím zpětné vazby od rodiny Jiřího Zídka, která na podobě poháru od začátku spolupracovala,“ děkuje marketingový ředitel basketbalové federace Martin Peterka.

Foto: Profimedia.cz

Stará trofej pro vítěze Kooperativa NBL

A Zídek mladší dodává: „Je to velká čest. V posledních letech, kdy už na tom nebyl dobře, bylo nejlepším lékem, když jsme ho vzali do haly na Folimanku. Trofej ukazuje, že na něj český basket nezapomněl.“

Nová bude i sada medailí pro tři nejlepší celky. Také ty vznikly za pomoci technologie 3D tisku. Kampaň pro letošní ligové play off ponese slogan #poprve a jeho součástí bude řada doprovodných akcí.

Předkolo play off začne 10. dubna a o dvě postupová místa se střetnou USK Praha s Olomouckem a Kolín s Ostravou. Poté budou pokračovat vyřazovací boje, kde mají jisté místo vítěz nadstavbové části Nymburk, obhájce titulu Opava, Ústí nad Labem, Děčín, Brno a Pardubice. Čtvrtfinále, semifinále a nově i finále se odehrají na čtyři vítězné zápasy.

Reklama