Hlavní obsah

Basketbalisté ve hře 3x3 porazili jen Mongolsko a na OH nepostoupili

Aktualizováno

Čeští basketbalisté ve hře 3 na 3 v olympijské kvalifikaci ve Štýrském Hradci neuspěli. Po středečních porážkách s Poláky a Brazilci dnes podlehli také Turecku (17:20) a až v závěrečném utkání základní skupiny A porazili Mongolsko (21:16). V tabulce skončili poslední, do play off postoupily Polsko a Brazílie. Z dvacetičlenného turnaje si zajistí účast v Tokiu tři mužstva.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Český tým ve složení Daniel Zach, Roman Zachrla, Ondřej Šiška a Vladimír Sismilich sehrál nejprve vyrovnaný duel o naději s Turky. Koncovku od stavu 17:17 ale nezvládl a už před posledním duelem definitivně zhasla jeho naděje na olympijskou účast.

"Hráli jsme tady asi nejlepší zápas srovnatelný s Polskem se stejným závěrem, kdy prohrajeme vyhrané utkání za posledních 35 sekund," litoval na svazovém webu trenér Michael Kruk. "Naprosto se ukázala naše největší slabina, a to je hra jeden na jednoho. Na této úrovni se trestá nevyužívání faulů soupeře porážkou a prohráli jsme zaslouženě, přestože jsme hráli opravdu hezké 3x3," konstatoval kouč.

S turnajem se ale jeho svěřenci rozloučili přesvědčivou výhrou před limitem nad nejvýše nasazeným Mongolskem. Asijskému výběru i díky padesátiprocentní úspěšnosti střelby z dálky připravili v jeho třetím utkání první porážku. Zach, který byl proti Turkům s osmi body nejlepším střelcem Čechů, a Zachrla se na tom podíleli sedmi body.

"V posledním zápase porazit jednoho z největších favoritů turnaje a úřadující mistry Asie je opravdu super příjemný bonus na závěr, ale je tady velké ale, které skýtá množství podotázek, proč jsme tak nehráli od začátku a proč jsme nedotáhli dobře rozehrané zápasy do konce," konstatoval Kruk.

Turnaj se měl původně uskutečnit vloni v březnu v indickém Bengalúru, ale zabránila tomu pandemie koronaviru, kvůli které byly o rok odloženy i olympijské hry. Česká mužská reprezentace dostala právo startu na kvalifikačním turnaji na základě světového žebříčku, ženy se do výběru nedostaly.

Premiérového olympijského turnaje v basketbalu 3x3 se v každé kategorii zúčastní osm týmů. Jistými účastníky jsou mezi muži domácí reprezentace a na základě předloňského světového žebříčku Čína, Rusko a Srbsko a ženy Ruska, Číny, Mongolska a Rumunska. Po turnaji v Rakousku určí zbylého účastníka v každé kategorii ještě dodatečná kvalifikace v Debrecínu (4.-6. července). Na ní už Češi nemohou startovat.

Olympijská kvalifikace v basketbalu 3x3 ve Štýrském Hradci:
Muži - skupina A:
ČR - Turecko 17:20
ČR - Mongolsko 21:16
Konečné pořadí:
1. Polsko 4 zápasy/3 výhry
2. Brazílie 4/3
3. Mongolsko 4/2
4. Turecko 4/1
5. ČR 4/1

Reklama

Související témata: