Hlavní obsah

Basketbalistky sehrají předkvalifikaci o MS 2026 v Mexiku, nebo Rwandě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České basketbalistky sehrají předkvalifikační turnaj o postup na mistrovství světa 2026 v Mexiku, nebo Rwandě. O pořadatelství rozhodla Mezinárodní basketbalová federace FIBA, která o tom dnes informovala na svém webu. Turnaje se odehrají letos od 19. do 25. srpna. Losování skupin proběhne 25. dubna.

Foto: Petr Horník, Sport.cz

Basketbal - ilustrační foto

Článek

Do předkvalifikace o postup na MS v Berlíně zasáhne 16 zemí ze čtyř kontinentů. Z Evropy bude hrát vedle Česka také Maďarsko, Černá Hora a Velká Británie. Afriku bude reprezentovat domácí Rwanda, Senegal, Mali a Mosambik. Z americké zóny nastoupí Brazílie, Venezuela, Argentina a domácí Mexiko, za Asii a Oceánii zabojují o úspěch Nový Zéland, Jižní Korea, Filipíny a Libanon.

Předkvalifikace se bude konat v hlavních městech Mexiko City a Kigali. Každý turnaj se bude skládat ze dvou skupin po čtyřech týmech, kdy v každé skupině bude zástupce jednoho kontinentu. Do semifinále postoupí dva nejlepší, postup do hlavní kvalifikace si zajistí pouze celkový vítěz.

Kvalifikace se následně odehraje v březnu 2026 a zúčastní se jí 24 týmů. Vedle vítězů předkvalifikačních turnajů z Mexika a Rwandy se do ní zapojí 22 celků na základě výsledků v Kontinentálních pohárech FIBA v roce 2025. Na mistrovství světa v Německu postoupí 16 týmů.

Reklama

Související témata: