Hlavní obsah

Basketbalistky USK i potřetí pokořily Hradec Králové a mají rekordní 15. titul

Praha

Basketbalistky ZVVZ USK Praha získaly rekordní 15. titul v samostatné české lize a překonaly Žabiny Brno. Svěřenkyně trenérky Natálie Hejkové ve třetím finálovém utkání vyhrály doma nad Hradcem Králové 105:66 a ovládly sérii 3:0 na zápasy. V soutěži triumfovaly pojedenácté v řadě, Žabinám se to povedlo třináctkrát za sebou. V součtu s federální ligou se USK vyrovnal s 23 triumfy dalšímu pražskému celku Spartě.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva Pamela-Therese Effangová z Hradce a Ivana Dojkičová z USK.

Článek
Fotogalerie

USK drží v domácí soutěži neporazitelnost už 218 utkání a přemožitelky nepoznal osmou celou sezonu v řadě. Naposledy prohrál ve 3. utkání finále v roce 2013 s Žabinami (tehdy IMOS Brno). Hradecký Sokol vyrovnal stříbrem své největší úspěchy z let 2015 a 2017.

Zatímco loni USK získal titul po zrušení konce sezony kvůli pandemii koronaviru jako vítěz základní části, tentokrát se radoval na palubovce. "A užily jsme si to o hodně víc než předešlé sezony. Nebavím se o té loňské, ale i předtím to byla vždycky taková povinnost a dohrávaly jsme to po Eurolize. Letos jsme ji opustily příliš brzy, takže jsme se koncentrovaly na českou ligu, a o to víc si to hráčky i realizační tým užívá," řekla Hejková.

Nejužitečnější hráčkou finálové série byla vyhlášena americká pivotka USK Brionna Jonesová. V posledním utkání ovládla střelecké statistiky s 22 body a přidala sedm doskoků.

Východočešky držely krok do 3. minuty, kdy srovnaly stav na 6:6, ale potom následovala čtrnáctibodová šňůra Pražanek. Tu načala kapitánka Kateřina Elhotová, který ji také zakončila dvěma trojkami. Celkem proměnila tři během 169 sekund a rozjela další trhák po snížení na 13:20.

"Přišlo mi, že jsme se do toho z těch zápasů s Hradcem nejvíce opřely. Motivace to ukončit v nejkratším čase byla veliká. Nechtěly jsme, abychom se tahaly o malý rozdíl, takže jsem ráda, že to dopadlo takhle. Podle výsledku by se mohlo zdát, že to byl nejlehčí zápas, ale nebyl. Každý s hradeckými holkami byl těžký, protože nevypustí žádnou minutu v zápase a furt se musíme strachovat o to, jestli se nám přibližujou, nebo ne," uvedla Elhotová.

Náskok USK narostl 55 sekund před koncem prvního poločasu už na rozdíl 28 bodů. Dvouciferný počet měly na kontě už v polovině utkání Jonesová (18), Elhotová (11) i Tereza Vyoralová (10).

Ve třetí čtvrtině se dvakrát díky Veronice Voráčkové a jednou díky Anastasiji Kovtunové dostaly Pražanky na rozdíl 30 bodů, nic platné mezitím ve snaze o korekci skóre nebyly hostujícím hráčkám trojky Kláry Marečkové a Simony Fišerové během 35 sekund.

Po porážkách o 32 a 33 bodů z prvních dvou duelech bylo brzy jasné, že nejenže bude i po třetím finále svítit na straně USK trojciferné skóre, ale bude to i nejvyšší výhra série.

"Jsou to smíšené pocity. Stříbrná medaile je pro nás samozřejmě nejvíc. Vidím ale jako trenér ve finále chyby, takže než to zpracuju, tak mi to v hlavě šrotuje. Je škoda, že radost z té medaile po skončení není tak obrovská, jak by asi měla být. Dneska to byl asi náš nejhorší výkon a dostaly jsme lekci, jak jsem ale čekala. Bylo to hodně v důrazu, nezvládaly jsme osobní souboje," prohlásila trenérka Hradce Romana Ptáčková.

Finále play off basketbalové ligy žen - 3. zápas:
ZVVZ USK Praha - Sokol Hradec Králové 105:66 (29:15, 58:33, 79:47)
Nejvíce bodů: Jonesová 22, Kateřina Elhotová a Vyoralová po 14 - Čuperková 19, Marečková 15, Klaudová 12. Fauly: 12:12. Trestné hody: 7/6 - 11/10. Trojky: 7:6. Doskoky: 48:35. Konečný stav série: 3:0.
Konečné pořadí ročníku 2020/21:
1. USK Praha
2. Hradec Králové
3. Žabiny Brno
4. KP Brno
5. Chomutov
6. Trutnov
7. Ostrava
8. Slavia Praha
9. Slovanka MB
10. Strakonice

Reklama

Související témata: