Hlavní obsah

Basketbalistky USK klíčovou bitvu nezvládly a na euroligovou trofej doma nedosáhnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sen basketbalistek USK Praha o zopakování euroligového triumfu na domácí půdě, když po osmi letech zase pořádají Final Four, vzal rychle za své. České šampionky před 2500 diváky nestačily na Mersin, kterému podlehly rozdílem dvaceti bodů 58:78 a v neděli tak budou od 17.00 hodin hrát o konečné třetí místo proti italskému Schiu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva Teja Oblaková z USK a Laura Corneliusová z Mersinu.

Článek

Vítězem Euroligy bude poprvé od roku 2014 turecký klub, v rozhodujícím zápase totiž změří páteční přemožitelky USK změří síly s Fenerbahce.

Zatímco Mersin hraje o trofej hned při premiéře mezi elitní čtyřkou, pro celek z Istanbulu to je už pátá účast ve finále, ale na prvenství dosud čeká. České šampionky se musí pokusit o zisk euroligové medaile po čtyřech letech.

USK v semifinálovém duelu naposledy vedl ve 4. minutě 9:8, pak skóre otočila desetibodová šňůra tureckého celku. Zásadní rozdíl byl v úspěšnosti střelby, pražský celek ji měl sotva třicetiprocentní. Nemohla se hlavně chytit Thomasová, které jako by zodpovědnost svázala ruce.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva Jelena Dubljevićová z Mersinu a Veronika Voráčková z USK.

Mersin opírající se o americké opory hrál hodně tvrdě a měl i díky tomu navrch při doskoku. Když se občas neprosadil pod košem, mohl se opřít o trojkové pokusy. Jen v první polovině utkání proměnil čtyři.

Trenérka pražského celku Natália Hejková se držela úzké rotace a tři střídající hráčky pustila do zápasu jen na pár minut, i když opory neměly zejména v útočné fázi tu pravou jiskru, herní energii a především přesnost.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Alyssa Thomasová z USK.

Na konci druhé čtvrtiny se sice dostaly ženy USK díky rychlému protiútoku na dostřel (40:44), jenže třetí dějství začalo zase bodovou smrští Mersinu. Dostat míč do koše proti agresivně bránícím soupeřkám byl pak pro chybující domácí tým stále větší problém.

Stav 47:61 byl jedenáct minut před koncem už vážně kritický. České šampionky přes bouřlivou podporu z hlediště nenašly v poslední čtvrtině reálnou ani mentální sílu, aby se ještě pokusily o obrat.

„Neustály jsme tlak očekávání, místo naší obvyklé hry s rychlým přechodem do útoku to byla jen křeč. Nešla nám spousta věcí, hlavně pod košem, kde na nás platily bloky, to nebyl uvolněný basket," líčila trenérka Natália Hejková.

Final Four Euroligy basketbalistek v Praze – semifinále:
ZVVZ USK Praha - Mersin 58:78 (18:24, 40:44, 49:62)
Nejvíce bodů: Vukosavljevičová 15, Jonesová 14, Thomasová 11 - Hayesová 19, Crvendakičová a Williamsová obě 16. Fauly: 19:18. Trestné hody: 15/14 - 20/15. Trojky: 2:5. Doskoky: 38:42.
Fenerbahce Istanbul - Schio 77:70 (16:21, 36:40, 61:54)
Nejvíce bodů: Stewartová 24, Meessemanová, Saballyová obě 13 - Keysová 19, Mabreyová 11, Howardová 8
Nedělní program
o 3. místo: 17.00 h: USK Praha–Schio
Finále, 20.00 h: Mersin–Fenerbahce

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.