Hlavní obsah

Basketbalistky Žabin posílila bosenská reprezentantka Kneževičová

Aktualizováno

Novou posilou basketbalistek Žabin Brno je bosenská reprezentantka Nikolina Kneževičová, známější pod dívčím jménem Babičová. Ve stříbrném celku uplynulé ligové sezony je po návratu zkušené pivotky Aleny Hanušové druhou novou hráčkou.

Foto: Raj Mehta, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Sedmadvacetiletá rozehrávačka má za sebou pestrou kariéru v balkánských klubech a v minulé sezoně hrála v ukrajinském BC Prometey. Národnímu týmu Bosny a Hercegoviny pomohla k pátému místu na mistrovství Evropy a tím i k postupu na MS, které v září hostí Austrálie.

"Žabiny Brno mají před sebou slibnou budoucnost. Navíc se mi líbí hrát v týmu, kde je plno mladých a perspektivních hráček. Na novou výzvu se těším," citoval 177 cm vysokou basketbalistku klub v tiskové zprávě.

Hanušová dres ligového vicemistra Žabin oblékne po osmi letech, kdy hrála vedle USK Praha i v tureckých a francouzských klubech. Naopak kádr trenéra Viktora Pruši, jemuž vedle Jakuba Gazdy i nadále bude asistovat legendární Jan Bobrovský, opustila po sezoně pětice Kateřina Galíčková, Sarah Beránková, Anežka Kopecká, Anna Jurčenková a Monika Grigalauskytéová.

Vukosavljevičová se vrací do USK

Francouzka Valériane Vukosavljevičová se vrací po dvou letech do USK Praha. Osmadvacetiletá křídelnice, která v lednu přivedla na svět dceru Alani, naváže na působení v týmu českých mistryň z let 2018 a 2020. V USK začínala ještě pod rodným jménem Ayayiová.

Trenérka Natália Hejková si od příchodu Vukosavljevičové slibuje posílení na postech, na nichž měl tým v minulé sezoně potíže kvůli zraněním. "To se týkalo Maríi Condeové a Aleny Hanušové. To znamená, že může hrát na pozici trojky, ale i malé střílející podkošové hráčky. Doufám, že jako novopečená maminka bude mít basketbal jako hobby a že ji hlavně bude bavit," řekla klubovému webu Hejková. Hanušová navíc v týmu skončila a odešla do Žabin Brno.

Vukosavljevičová, jež loni na přelomu července a srpna získala už v době těhotenství s Francií bronz na olympijských hrách v Tokiu, odešla po sezoně 2019/20 z USK do Landes. V uplynulém ročníku se vrátila na posledních šest zápasů, z nichž pět bylo v play off. Majitelka čtyř stříbrných medailí z mistrovství Evropy v nich měla průměr 7,3 bodu a čtyř doskoků na zápas.

Reklama

Související témata: