Hlavní obsah

Basketbalová federace odmítá návrat Rusů do soutěží, šéfovi FIBA poslala dopis

Představitelé České basketbalové federace zaslali prezidentovi FIBA Hamane Niangovi otevřený dopis, v němž odmítají návrat ruských reprezentací či klubů do mezinárodních soutěží. Výbor tak reagoval na postoj Mezinárodního olympijského výboru (MOV), který o návratu Rusů uvažuje. Basketbalová federace o svém stanovisku informovala na svém webu, dopis podepsal předseda ČBF Miroslav Jansta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČBF Miroslav Jansta.

Článek

"Před rokem byl názor většiny sportovního prostředí jednoznačně odmítavý a rozhodný. Nyní se však od různých mezinárodních sportovních autorit a Mezinárodního olympijského výboru objevují smířlivá a relativizující vyjádření, která připouštějí za různých podmínek reprezentační účast sportovců z Ruské federace na mezinárodních kláních," citoval web znění dopisu, který v pondělí výbor schválil.

Vedení ČBF odmítá kolektivní vinu, nadále si však udržuje postoj, kterým se prezentuje od zahájení vojenské invaze na Ukrajině. Odmítá také start ruských sportovců pod neutrální či olympijskou vlajkou. Podle něj se konflikt nemůže srovnávat ani s dřívější krizí v Jugoslávii. "To byl převážně vnitřní konflikt s povahou občanské války a nikoliv agrese jednoho státu vůči druhému, z hlediska práva nešlo o zločin proti míru," napsala federace.

Výbor rovněž apeluje na společný postup a jednotu sportovního prostředí. "Národní a mezinárodní sportovní autority a zejména MOV nesmí rezignovat na úsilí o mír. Musí vyvíjet tlak na agresora, k čemuž patří i to, že agresivním státem podporovaní sportovci se nesmí účastnit olympijských her a dalších mezinárodních zápasů. Nejde přitom o přičítání kolektivní viny ruským sportovcům, ale o vinu státní agrese Ruské federace," uvedli zástupci federace.

Věří, že dojde brzy k ukončení konfliktu a návratu k dřívějšímu režimu. "Dokud neumlknou zbraně, nesmí umlknout ani hlas sportovního světa odsuzující agresi a volající po míru," doplnili.

Reklama