Hlavní obsah

Ruští a běloruští sportovci by mohli závodit už letos. MOV vítá nabídku

Ruští a běloruští sportovci by se v letošním roce mohli za určitých podmínek zúčastnit soutěží organizovaných asijským olympijským výborem. To by mohlo zahrnovat i závody započítávané do olympijské kvalifikace, čímž by se reprezentantům obou zemí otevřela možnost startovat v roce 2024 pod pěti kruhy v Paříži. O asijské pozvánce pro sportovce z Ruska a Běloruska dnes informoval Mezinárodní olympijský výbor.

Ruský lyžař Alexandr Bolšunov s olympijskými medailemi na krku po boku prezidenta Vladimira Putina po návratu z OH v Pekingu.

Článek

Podle vyjádření MOV souhlasila většina zástupců jednotlivých sportovních federací, s nimiž funkcionáři situaci konzultovali, s tím, aby se prověřily možnosti, jak ruské a běloruské reprezentanty vrátit za přísných podmínek do mezinárodních soutěží. Jejich případná účast by byla možná bez státních symbolů, jako jsou vlajky či hymny, nadále by ale měly zůstat v platnosti sankce uvalené kvůli válce na Ukrajině.

"MOV vítá a oceňuje nabídku asijského olympijského výboru umožnit těmto sportovcům (z Ruska a Běloruska) přístup k závodům v Asii," uvedl v prohlášení MOV, který by reprezentanty obou zemí rád viděl coby neutrální sportovce i na OH v Paříži. Dosud ale nebylo jasné, jak by mohli splnit kvalifikační kritéria.

Od loňské únorové invaze na Ukrajinu vyloučila většina sportovních federací ruské a běloruské sportovce a týmy ze svých soutěží. Na doporučení MOV se v Rusku a Bělorusku nekonají žádné mezinárodní závody.

Reklama

Související témata: