Hlavní obsah

Bývalá kapitánka basketbalové reprezentace Horáková vstoupila do Síně slávy FIBA

Mies/Praha

Dlouholetá reprezentační kapitánka Hana Horáková byla dnes jako druhá zástupkyně českého basketbalu po Jiřím Zídkovi starším uvedena do Síně slávy mezinárodní federace FIBA. Jednačtyřicetiletá bývalá rozehrávačka či křídelnice se zařadila mezi legendy během dnešního on-line ceremoniálu. Český basketbalista století Zídek byl vybrán v roce 2019.

Foto: Petr Horník, Právo

Dlouholetá reprezentační kapitánka Hana Horáková

Článek

Horáková, za svobodna Machová, získala s národním týmem stříbro na mistrovství světa v roce 2010, zlato a stříbro z mistrovství Evropy (2005 a 2003) a obsadila páté místo na olympijských hrách v Aténách 2004. V dresu Brna vyhrála v roce 2006 Evropskou ligu, desetkrát získala český mistrovský titul a s Fenerbahce Istanbul vyhrála v roce 2011 i tureckou ligu.

Doma hrála i za USK Praha a v zahraničí vedle Fenerbahce také v Jekatěrinburgu a Košicích. S kariérou se rozloučila v srpnu 2013, o dva roky později se na čas do brněnského týmu vrátila a nastupovala jen v domácích zápasech.

Foto: Petr Horník, Právo

Hana Horáková

V reprezentaci debutovala Horáková jako devatenáctiletá a výrazně přispěla ke všem jejím úspěchům. Individuální ocenění získala už v době aktivní kariéry - nejlepší hráčka Evropy 2010, nejužitečnější hráčka MS 2010, členka All Stars týmu ME 2005 a MS 2010 a dvakrát byla vyhlášena nejlepší českou basketbalistku roku (2003-04).

Spolu s Horákovou bylo letos vybráno do Síně slávy dalších 11 osobností: pětinásobný nejlepší československý basketbalista roku a slovenský basketbalista 20. století Stanislav Kropilák, Mathieu Faye ze Senegalu, Detlef Schrempf z Německa, Sergej Tarakanov z Ruska, Panajotis Jannakis z Řecka, Číňanka Čeng Chaj-sia a in memoriam Oscar Moglia z Uruguaye a Penka Stojanovová z Bulharska.

V kategorii trenérů vstoupili do Síně slávy FIBA Australan Tom Maher, Ital Ettore Messina a posmrtně Chuck Daly, kouč amerického Dream Teamu z olympijských her 1992 v Barceloně.

Reklama