Hlavní obsah

Řecko - Česko 94:88Češi statečně vzdorovali basketbalovému obrovi, v osmifinále padli až po boji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Konec se vztyčenou hlavou. Bojovali statečně, ještě sedm minut před koncem čeští basketbalisté nad Řeckem vedli, ale nakonec berlínské osmifinále ME s jediným dosud neporaženým celkem turnaje prohráli 88:94 a šampionát pro ně končí. Národnímu týmu nepomohlo ani deset trojek, hvězda soupeře Janis Adetokunbo se přes pozorné bránění dostal na sedmadvacet bodů. Češi však s gigantem statečně drželi krok a o jejich porážce rozhodly skutečně detaily.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Tomáš Satoranský v zápase proti Řecku

Článek
Fotogalerie

Řekové rozehráli duel s velkou energií, už po čtyřech minutách vedli 11:2, ale český tým díky vynikající hře Jana Veselého dokázal favorita přibrzdit a rychle vyrovnat skóre. "Byli jsme ze začátku možná trochu vyjukaní, ale chytili jsme se včas," líčil reprezentační pivot.

Především se dařilo obra z Millwaukee nepouštět k zakončení. Narážel totiž na dobře připravené české hráče, kteří si hvězdu NBA poctivě přebírali a vypomáhali si při jejím bránění. Pod košem působili Řekové poněkud bezradně, navíc Adetokunbův střídající bratr Thanasis se brzy dostal do potíží s fauly.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Čeští basketbalisté bojovali o čtvrtfinále ME s Řeckem

Střeleckou taktovku soupeře tak dlouho třímal rozehrávač Calathes, ale reprezentanti pod dirigentskou taktovkou Satoranského, který rozdal celkem 17 asistencí, dokázali předvádět pestřejší hru. Pomohli si i vysokou úspěšnosti trojkové střelby. "Drželi jsme se taktiky, která fungovala. Soupeř se tím dostával do úzkých," mínil Veselý.

Základ všeho byl ale ve výborné české obraně, která přispěla k tomu, že J. Adetokunbo během první půle proměnil jedinou střelu z pole a ztrácel klid, stejně jeho spoluhráči. Navíc v závěru druhé čtvrtiny dal střídající Auda čtyři koše za sebou, národní tým tak vedl 45:41.

Od třetího dějství Řecko vsadilo v útoku všechno na jednu kartu. J. Adetokunbo rozbíjel českou obranu i za cenu útočných faulů, které mu rozhodčí vesměs nepískali. Reprezentanti se tím ale nenechali zdeptat, opírali se o trojky a pečlivost v obraně, i když aplikovali zónu.

Ještě ve 33. minutě Češi vedli 70:69, jenže Řekové zareagovali klíčovou devítibodovou šňůru, když jim nahrávalo přece jen sudími rozdílné posuzování zákroků na hraně faulů. Soupeř házel 29 trestných hodů, zatímco národní tým jen devět. "Za každý faul se pak házelo, to bylo obtížné. Ke konci už jsme neměli tolik síly vracet se a vytvářet obrannou zeď proti Adetokunbovi," tvrdil Satoranský.

Řekové měli také lepší útočný doskok, což ale vyplynulo z toho, že Auda vyfasoval už čtyři minuty před koncem pátou osobní chybu. Nakonec se vyfauloval také Veselý proti bestiálně hrajícímu J. Adetokunbovi, jenž se dostal na ceněný double, double díky 27 bodům a deseti doskokům. "Potrápili jsme ale Řeky víc, než i oni sami čekali," mínil Satoranský.

Mistrovství Evropy
Osmifinále:
Řecko - Česko 94:88
Sestava a body ČR: Veselý 21, J. Bohačík 11, Kyzlink 6, Satoranský 3, Kříž - Hruban 17, Auda 12, Balvín 12, Sehnal 3, Krejčí 3, Peterka.
Nejvíce bodů Řecka: J. Adetokunbo 27, Calathes 14, Papapetru 13.
Fauly: 24:17. Trestné hody: 9/6 - 29/24. Trojky: 10:12. Doskoky: 32:37. Diváci: 9814.

Reklama

Související témata: