Hlavní obsah

Český smutek a stříbrné slzy. Na holky jsem hrdá, hlásila po finále ME trenérka basketbalové dvacítky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrdost, ale i smutek. Mladým českým basketbalistkám se po tvářích kutálely stříbrné slzy. Ve finále mistrovství Evropy do dvaceti let v maďarské Šoproni prohrály po statečném boji finále se Španělkami 42:47. „Jsme druhé v Evropě, to je skvělé, každá z nás si ale přála být nejlepší a to nevyšlo. Holky ze sebe ale vydaly všechno, bohužel to nestačilo," přiznala Martina Pokorná, kapitánka stříbrných basketbalistek, se slzami v očích.

Foto: Česká basketbalová federace

Kapitánska české basketbalové dvacítky Martina Pokorná ve finále ME proti Španělsku.

Článek

Češky do zápasu skvěle vstoupily, vedly 5:0, ale pak začal mít navrch soupeř. Jakmile Španělky získaly vedení, už si ho nenechaly vzít. Obrovská bojovnost českých basketbalistek ale dovedla zápas do dramatické koncovky. „Pocity jsou smíšené. Na holky jsem hrdá, daly do hry sto procent, předvedly statečnou hru a ukázaly obrovský charakter," vykládala trenérka Romana Ptáčková.

I ona neskrývala, že ji finálová porážka bolí. I když jedním dechem upřímně přiznala, že před mistrovsvím byly cíle jejich svěřenek úplně jiné. Ona sama myslela spíš na postup mezi osm nejlepších. „Postup do finále byl za mě nad plán. Asi bychom se teď všechny měly radovat, ale víme, že ve finále chybělo málo. Tohle prostě mrzí, stačilo dát pár jednoduchých šancí a... Jsem na holky pyšná," konstatovala trenérka české dvacítky.

Co tedy podle ní finále rozhodlo? „Holky donutily Španělky k více ztrátám, jenže pak je nedokázaly proměnit v body. To Španělky šance v body přetavily. Byl to zápas obran, což ukazuje skóre, Španělky byly také drzejší. Ale věřím, že i když teď přišla porážka, tak může být pro holky impulsem do budoucna s tím, že se to jednou podaří," dodala optimisticky Ptáčková.

Foto: Česká basketbalová federace

Trenérka českých basketbalové reprezentace do 20 let Romana Ptáčková byla po finále ME na své svěřenkyně pyšná, porážka ji ale bolela.

„Člověk si teď bude v hlavě přehrávat, co měl a neměl udělat jinak. Ale každá z nás dala do hry všechno, už nebylo z čeho ždímat," dušovala se kapitánka Pokorná s tím, že bylo hodně složité připravit se na finále velkého turnaje. Takový pocit leckdo nezažije po celou kariéru. „Holky to ale zvládly, jsem na ně hrdá. Třeba to finále ještě jednou přijde," doplnila česká reprezentantka.

Češky tak získaly ve věkové kategorii do 20 let čtvrtou medaili. Do finále se dostaly po dvaceti letech, v roce 2002 ale slavily zlato. Stříbro z Šoproně vyrovnává výsledek z roku 2000, kdy dvacítka brala stříbro. A v roce 2004 brala bronz. „Nejsem moc oslavovací typ, ale tohle druhé místo se oslavit musí," dovedla přiznat i přes smutek z porážky v boji o zlato Pokorná.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.