Hlavní obsah

Embiid zajistil Philadelphii v NBA výhru, Denver znovu překvapivě prohrál

Aktualizováno

Nejlepší střelec NBA Joel Embiid rozhodl o výhře basketbalistů Philadelphie 120:119 nad Portlandem, neboť dal 39 bodů včetně rozhodující střely sekundu před koncem. Sixers se na třetím místě Východní konference drží v kontaktu s druhým Bostonem. Naopak lídr Západní konference Denver podruhé za sebou překvapivě prohrál s výrazně slabším soupeřem. Tentokrát nestačil na San Antonio, podlehl mu 120:128 a poprvé v sezoně prohrál zápas, v němž Nikola Jokič zaznamenal triple double. Hvězdný Srb nasbíral 37 bodů, 11 doskoků a 11 asistencí.

Foto: Eric Hartline, Reuters

Hráč Philadelphie Joel Embiid (vpravo) slavící vítězství v zápase NBA.

Článek

Philadelphia přitom doma nehrála nijak excelentní zápas. Po celou dobu dotahovala náskok soupeře, který v první půli narostl až na 21 bodů. A ještě pět minut před koncem vedl Portland o 10 bodů. Pak ale Sixers pomohly dvě trojky DeAnthonyho Meltona a Jamese Hardena a šňůrou 10:0 se domácí vrátili do hry.

Portland v koncovce stále vedl, než si vzal míč Embiid. Jeho nájezd přes Jusufa Nurkiče sice zastavil zdvojením Damian Lillard, ale Embiid se uvolnil otočkou a z kruhu pro trestné hody trefil vítěznou střelu.

"Tohle je moje místo. Je to nejméně bráněný prostor, protože všichni si hlídají prostor pod košem a trojku," řekl Embiid. "Už jsme prohrávali o dvacet a mnozí si řekli, že je hotovo. Ale tahle parta se nevzdává. Jen musíme zapracovat na tom, abychom se do této pozice nedostávali," dodal. Portland táhl s 34 body Anfernee Simons, Jeremi Grant měl 24 bodů a Lillard 22 bodů.

Po prohře s Chicagem nestačil Denver ani na třetí nejhorší tým soutěže San Antonio. Po první čtvrtině přitom vedl o 12 bodů, ale pak zazářila lavička Spurs. Tre Jones oživil hru 14 body a 8 asistencemi a s ním na hřišti Spurs vyhráli o 21 bodů. Doug McDermott přidal 20 bodů. Nejlepším střelcem týmu byl Keldon Johnson s 23 body.

Denver tradičně spoléhal na úřadujícího nejužitečnějšího hráče ligy Jokiče, který si připsal 26. triple double sezony. V předchozích 25 případech to vždy stačilo na výhru, v pátek poprvé ne. "Je to skvělý pocit. Nejprve jsme v první čtvrtině fanoušky trochu uspali, ale pak jsme je probudili dobrým výkonem a bylo skvělé slyšet, jak křičí radostí. Naši fanoušci si takovou výhru zasloužili," uvedl trenér Spurs Gregg Popovich.

Skvělá lavička pomohla i Los Angeles Lakers, kteří zvítězili 122:112 nad Torontem a po třetí výhře v řadě drží devátou příčku v Západní konferenci. D'Angelo Russell se vrátil po zranění a dal 28 bodů a přidal 9 asistencí. Náhradníci Rui Hačimura, Auston Reaves a Dennis Schröder dali dohromady 57 bodů a pomohli otočit skóre, protože Toronto vedlo až o 15 bodů.

Atlanta zvítězila 114:107 nad Washingtonem a pojistila si osmou pozici na východě. Trae Young k tomu přispěl 28 body včetně klíčové trojky minutu před koncem. Český reprezentant Vít Krejčí znovu nedostal šanci a zůstal na lavičce Hawks.

Výsledky NBA:
LA Lakers - Toronto 122:112
Miami - Cleveland 119:115
Minnesota - Brooklyn 123:124 po prodl.
Philadelphia - Portland 120:119
San Antonio - Denver 128:120
Washington - Atlanta 107:114.

Reklama

Související témata: