Hlavní obsah

Euroligové vítězky Robinsonová a Vaughnová věří USK i v letošním Final Four

Bývalé basketbalistky USK Praha Kia Vaughnová a Danielle Robinsonová věří, že by české mistryně mohly po osmi letech opět útočit na triumf v Evropské lize. Americká dvojice, která se v roce 2015 podílela na dosud jediném triumfu Pražanek, sází necelý týden před Final Four na přípravu trenérky Natálie Hejkové i podporu domácích fanoušků v Praze. Majitelka českého občanství Vaughnová webu České basketbalové federace řekla, že se po loňském konci kariéry pohybuje dál ve sportovním prostředí, Robinsonová se po operaci ramena chystá na nový ročník WNBA.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Basketbalistky USK Praha se radují z postupu.

Článek

"Vzpomínku na výhru v Eurolize mám uloženou velmi živě v paměti," uvedla Robinsonová, která se s Vaughnovou vrátila do Česka v rámci programu Envoy a podpory ženského sportu. "Měly jsme opravdu skvělý tým, a přesto nám nikdo nevěřil. Byla tu úžasná podpora od fanoušků a výhoda domácího prostředí se opravdu projevila. S Kiou si v průběhu celé cesty vyprávíme naše oblíbené historky, takže se mi to ještě víc vybavilo," líčila Robinsonová.

USK zdolal před osmi lety ve Final Four na Královce nejprve Fenerbahce Istanbul (62:49) a v boji o titul zaskočil favorizovaný Jekatěrinburg (72:68). Robinsonová se ve finále blýskla 24 body, Vaughnová přidala dalších 18 a získala ocenění pro nejužitečnější hráčku turnaje.

"Z tehdejšího Final Four si pamatuji snad úplně všechno. Bylo úžasné moct hostit tak velkou akci a vidět po městě naše billboardy. Fanoušci nás poznávali po městě a gratulovali nám k postupu na takový turnaj. Věděly jsme, že do toho musíme dát všechno. Organizace stála spoustu peněz, takže jsme cítily tlak uspět," vyprávěla Vaughnová.

"Nakonec se to podařilo a ten pocit byl neuvěřitelný. Mohly jsme slavit s našimi fanoušky a v našem městě, což bylo super. Porazily jsme silné basketbalové kluby z Turecka a Ruska, takže to bylo úžasné," podotkla Vaughnová, která má vedle amerického i české občanství a reprezentovala na mistrovství Evropy 2017. Naposledy hrála za Česko v roce 2019.

Podle obou hráček je USK Praha v podobné pozici jako v roce 2015, kdy se od něj úspěch nečekal. I proto by mohl triumf zopakovat. České mistryně vyzvou v semifinále turecký Mersin, druhou dvojici tvoří Fenerbahce a Schio. Turnaj začne 14. dubna a vrcholí o dva dny později.

"Letos jsem hodně sledovala Euroligu i EuroCup a fandila jsem USK, protože jsou v podobné pozici outsidera, jako jsme byly my v roce 2015. Nata (Hejková) je skvělá trenérka a umí výborně tým připravit. Favoritem je podle mě Fenerbahce, které je našlapané, ale hraje se na jeden zápas, takže se může stát všechno a držím USK palce," uvedla Robinsonová.

Podobně vidí šance i Vaughnová. "Vím, že se USK nedávají na Final Four příliš velké šance, ale to bylo i v roce 2015. Věřím, že když hráčky budou sebevědomé a dostanou podporu od fanoušků, může se stát cokoliv," doplnila.

Obě hráčky na angažmá v Praze často vzpomínají a do Česka se rády vracejí. Třiatřicetiletá Robinsonová se po srpnové operaci ramena rozhodla vynechat působení v evropských týmech a připravuje se na další sezonu ve WNBA. "Už se ale těším, že v příští sezoně zase budu hrát v Evropě. Chci poznávat nové země, poznat novou kulturu, nové jídlo a učit se nové věci," řekla.

O tři roky starší Vaughnová vloni ukončila kariéru. Díky projektu WNBA na podporu bývalých basketbalistek ale zůstává dál u sportu. "V Atlantě, kde jsem kariéru zakončila, mi dovolili být součástí trenérského štábu, pozorovat práci trenéra, generálního manažera nebo i třeba televizní štáb. Uvidím, jak se to vyvine. Za pár let možná budu trenérka, manažerka nebo můžu vlastnit svůj tým. Nechávám tomu volný průběh," dodala Vaughnová.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.