Hlavní obsah

Polsko - Francie 54:95Francie deklasovala v semifinále ME basketbalistů Polsko, finále bude hrát také Španělsko

Aktualizováno

O titul na mistrovství Evropy basketbalistů se utkají Francouzi a Španělé, kteří se probojovali do finále už podesáté. Francouzští hráči deklasovali v semifinále v Berlíně tým Polska 95:54 a zahrají si o kontinentální titul počtvrté. Španělé ukončili zlatý sen domácího výběru, který porazili v napínavém zápase 96:91. Němcům nepomohlo ani 30 bodů Dennise Schrödera.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Francoužtí basketbalisté se radují z postupu do finále ME.

Článek

Francouzský tým se postaral výhrou o 41 bodů o nejvyšší rozdíl v historii medailových bojů při současném formátu ME. V roce 1993 zdolalo Chorvatsko v zápase o bronz Řeky o 40 bodů, stejně jako SSSR tým Polska v semifinále v roce 1967.

"Nastoupili jsme s velkou vůlí a odhodláním, to rozhodlo," řekl francouzský kouč Vincent Collet.

Poláci ve středu vyřadili obhájce titulu Slovince s hvězdou Lukou Dončičem, ale v souboji s Francií tvrdě narazili. Za první poločas dali proti stříbrným olympijským medailistům z Tokia jen 18 bodů, což bylo v semifinále ME nejméně od roku 1946, kdy československá reprezentace ubránila Maďary na 12 bodech.

Po přestávce si polští hráči vedli o něco lépe, přesto se proti defenzivě vedené trojnásobným nejlépe bránícím hráčem NBA Rudym Gobertem nikdo z nich nedostal ani na 10 bodů. Nejlepšími střelci poraženého týmu byli Michal Michalak a A.J. Slaughter s devíti body.

Střeleckým lídrem vítězů byl Guerschon Yabusele, který dal 22 bodů. Francouzi jsou ve finále evropského šampionátu poprvé od roku 2013, kdy získali dosud jediný titul. O zlato hráli rovněž v letech 1949 a 2011.

"Tvrdě jsme makali, abychom se dostali až sem. Když jsme začínali přípravu, cílem bylo vyhrát zlato a teď nás od něj dělí jeden zápas," uvedl Gobert, který měl v zápase šest doskoků a tři bloky.

V druhém semifinále se oba týmy několikrát vystřídaly ve vedení. Do poslední čtvrtiny šli s náskokem šesti bodů Němci, ale Španělé ji vyhráli 31:20. V neděli mohou získat čtvrtý titul za posledních šest šampionátů. Svěřenci kouče Sergia Scariola se opět prezentovali výborným kolektivním výkonem, nejlepším střelcem týmu byl s 29 body Lorenzo Brown.

Němce čeká souboj o bronz proti Polsku. "Turnaj ještě neskončil. Naším cílem bylo získat medaili a tuhle možnost pořád máme," uvedl Schröder, který stále nemá v NBA smlouvu na příští sezonu.

Mistrovství Evropy basketbalistů v Berlíně - semifinále:
Polsko - Francie 54:95 (9:15, 18:34, 36:64)
Nejvíce bodů: Michalak a Slaughter po 9, Ponitka 7 - Yabusele 22, Fournier a Okobo po 10.
Německo - Španělsko 91:96 (24:27, 51:46, 71:65)
Nejvíce bodů: Schröder 30, Obst a F. Wagner po 15 - Brown 29, W. Hernangómez 16, J. Hernangómez 13.

Reklama