Hlavní obsah

Golden State a Clippers si zahrají play off NBA, Lakers musí do předkola

Aktualizováno

Poslední kolo základní části basketbalové NBA rozhodlo o tom, že obhájci titulu Golden State Warriors půjdou do play off ze šesté pozice Západní konference. Vyhráli totiž nad Portlandem jasně 157:101 i díky rekordní první čtvrtině a uhájili přímý postup. To se podařilo také Los Angeles Clippers po výhře 119:114 nad Phoenixem. Na Los Angeles Lakers tak zůstalo i přes výhru 128:117 nad Utahem sedmé místo znamenající předkolo.

Foto: Steven Senne, ČTK/AP

Bostonský JD Davison přihrávající míč přes českého Víta Krejčí.

Článek

Králem střelců se podle očekávání stal podruhé za sebou Joel Embiid, který za Philadelphii při výhře 134:105 nad Brooklynem nenastoupil a jeho bodový průměr zůstal na hodnotě 33,1 bodů na zápas. To je o 0,7 bodu více než měl druhý Luka Dončič z Dallasu.

Český reprezentant Vít Krejčí odehrál za Atlantu 20 minut a zapsal si 4 doskoky, 3 asistence a jednu neproměněnou střelu za tři body. Hawks prohráli s Bostonem 114:120. Oba celky šetřily hráče základních sestav.

Golden State potřebovalo k udržení přímého postupu do play off vyhrát a proti Portlandu, hrajícímu bez většiny opor, to nebyl těžký úkol. Warriors do zápasu vlítli a výsledkem bylo 55 bodů za první čtvrtinu, což je nový rekord NBA. "Zahráli jsme opravdu dobře. Hráči věděli, co je v sázce a kontrolovali zápas. Snad si tuhle formu přeneseme do play off," řekl trenér Steve Kerr.

Pak už Warriors v klidu navyšovali vedení a mohli šetřit klíčové hráče. Klay Thompson přesto stihl šest trojek a stal se teprve třetím hráčem v historii, který za jednu sezonu trefil 300 trojek. Před ním to dokázali jen James Harden a čtyřikrát Thompsonův spoluhráč Stephen Curry. Ten se letos zastavil na 273 trojkách.

"Ještě nikdy jsem neměl nejvíce trojek ze všech hráčů v sezoně. Beru to jako odměnu za tvrdou práci, kterou jsem musel odvést při mých zraněních. Ty těžké chvíle jsem přetavil v tyto hezké momenty," prohlásil Thompson, který kvůli zranění přišel o více než dva roky na hřišti.

Také Clippers situaci ulehčilo, že Phoenix šetřil své opory. I tak ale kladl odpor, tým z Los Angeles rozhodl až v poslední čtvrtině. A to hlavně zásluhou Kawhiho Leonarda. V závěrečné dvanáctiminutovce dal 12 ze svých 25 bodů včetně posledních osmi bodů svého týmu v zápase. Norman Powell přidal 29 bodů. Oba celky na sebe narazí už za týden v prvním kole play off.

Lakers si musí účast v play off vybojovat v předkole. Výhra nad Utahem a 36 bodů LeBrona Jamese jim nepomohly. Lakers v předkole narazí na Minnesotu, která v přímém souboji o osmé místo na západě porazila New Orleans 113:108. A to i přesto, že klíčový pivot Rudy Gobert ve druhé čtvrtině v emocích praštil při oddechovém čase spoluhráče Kylea Andersona a trenér ho poslal domů.

"Emoce mě dnes přemohly. Neměl jsem takto reagovat. Chci se omluvit fanouškům, organizaci a zejména Kyleovi, kterého si jako spoluhráče velmi vážím a mám ho rád," napsal Gobert na sociální sítě. Vedení Timberwolves následně třicetiletého Francouze pro zápas proti Lakers za trest vyřadilo z týmu.

V poločase emoce přemohly i Jadena McDanielse, který cestou do šatny praštil do zdi a při tom si sám zranil ruku a zápas pro něj skončil. Zatím není jasné, jestli oba budou Minnesotě k dispozici pro předkolo.

"Tahle výhra patří k nejvybojovanějším, jaké jsme kdy zaznamenali. Po všem, čím jsme si dnes prošli, si toho velmi vážíme. Dostávali jsme ránu za ranou, přesto jsme dokázali vyhrát," těšilo rozehrávače Minnesoty Mikea Conleyho. Karl-Anthony Towns pomohl 30 body, Anthony Edwards dal 26 bodů a společně překonali 42 bodů od lídra "Pelikánů" Brandona Ingrama.

Také Kenneth Lofton dal za Memphis 42 bodů, ale porážku 100:115 s Oklahomou City neodvrátil. Pro Loftona, který strávil většinu sezony na farmě a byl zvolen nejlepším nováčkem G-League, to byl osobní rekord v NBA.

Philadelphia sice šetřila kanonýra sezony Embiida i nejlepšího nahrávače sezony Jamese Hardena, přesto jasně přehrála svého soupeře pro play off Brooklyn. Tomu nestačilo ani 46 bodů Cama Thomase, který o jeden bod zaostal za svým rekordem. V dresu Sixers dostal první pořádnou šanci vítěz soutěže ve smečování Mac McClung a hned málem zaznamenal triple double za 20 bodů, 9 doskoků a 9 asistencí.

Výsledky NBA
Boston - Atlanta 120:114 (za hosty KREJČÍ 4 doskoky, 3 asistence)
Brooklyn - Philadelphia 105:134
Chicago - Detroit 103:81
Cleveland - Charlotte 95:106
Dallas - San Antonio 117:138
Denver - Sacramento 109:95
LA Lakers - Utah 128:117
Miami - Orlando 123:110
Minnesota - New Orleans 113:108
New York - Indiana 136:141
Oklahoma City - Memphis 115:100
Phoenix - LA Clippers 114:119
Portland - Golden State 101:157
Toronto - Milwaukee 121:105
Washington - Houston 109:114.
Související témata: