Hlavní obsah

Grinerová vypověděla, že konopí má na předpis a zákony neporušila úmyslně

Americká basketbalistka Brittney Grinerová dnes v první obsáhlejší výpovědi před soudem v Moskvě zopakovala, že zákony země porušila neúmyslně a konopí užívá na doporučení lékaře jako prostředek k tišení chronických bolestí. Uvedla, že neví, jak se droga v jejím zavazadle ocitla, patrně ji přibalila nedopatřením, když se ve velkém spěchu připravovala na cestu z USA na pokračování sezony v Rusku, kde je dlouholetou oporou velkoklubu z Jekatěrinburgu.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Americká basketbalistka Brittney Grinerová u soudu v Chimki.

Článek

"Neměla jsem v úmyslu porušit jakýkoliv zákon Ruské federace," citovala Grinerovou agentura Interfax. Basketbalistka znovu přiznala, že nalezená látka patří jí. Konopí užívá kvůli chronickým obtížím, jak je podle ní v USA běžné. Zdůraznila ale, že v sezoně marihuanu neužívá, protože si je vědoma toho, že je to zakázaná látka a hrozila by nejen jí, ale celému týmu diskvalifikace.

Grinerová si podle agentury AP u soudu také postěžovala na zacházení při zatčení 17. února na letišti Šeremetěvo, poté co byly u ní objeveny náplně do elektronické cigarety s hašišovým olejem. Vypověděla, že do Moskvy dorazila po třináctihodinovém vyčerpávajícím letu, navíc indisponovaná po onemocnění covidem-19, mohla tedy působit omámeně. Když byla 206 cm vysoká hráčka odvedena, tlumočník podle ní přeložil jen zlomek z jejích výpovědí při výslechu, nebyla jí vysvětlena práva a neměla přístup k advokátovi. Úředníci jí také předložili k podpisu dokumenty, aniž by jí vysvětlili jejich obsah. Představu o tom, co se děje, prý získala za pomoci překladače v mobilním telefonu.

Dvojnásobná olympijská vítězka i mistryně světa je od zatčení ve vazbě, která jí byla prodloužena do 20. prosince. Soud začal 1. července, další jednání bylo stanoveno na 2. srpna. Za držení a pašování drog Grinerové v Rusku hrozí desetileté vězení. Hráčka byla zadržena týden před vpádem ruských vojsk na Ukrajinu, na který USA reagovaly zavedením sankcí proti Rusku, jež zase Spojené státy kritizuje za dodávání zbraní na Ukrajinu.

Reklama

Související témata: