Hlavní obsah

Hvězdná posila, za Opavu nastoupí herec Trojan. Žádná hurá akce, zní z klubu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předposlední den roku navlékne žlutomodrý dres a z pozice rozehrávače bude proti Písku dirigovat basketbalisty Opavy. Nová posila? Tak trochu. Za úřadujícího šampiona naskočí do ostrého zápasu brzy šedesátiletý Ivan Trojan.

Foto: BK Opava

Herec Ivan Trojan si zahraje za Opavu.

Článek

Známý filmový a divadelní herec je vášnivým basketbalistou, za Spartu kdysi hrával nejvyšší dorosteneckou ligu. V mužské kategorii jej ale čeká premiéra. A nepůjde o epizodní roli, dostat by měl důstojnou minutáž.

„Není to tak, že bude rozskok, Ivan chytne balon, zamává a odejde. Kdybychom takhle přemýšleli, tak ho pošleme na All Star Game,“ vysvětluje opavský kouč Petr Czudek.

Foto: BK Opava

Herec Ivan Trojan v dresu Opavy.

Trojan se částečně připravuje s týmem, ve volných chvílích sám dře v Praze. K Opavě se naplno připojí čtyři dny před utkáním. Upravil si životosprávu, leckdy trénuje i dvoufázově. „Hned jsem si natáhl lýtkový sval, k tomu mě začalo pobolívat koleno,“ kroutí hlavou herec.

Už je ale v pořádku a věří, že sehraje důstojný part. Profesionální soutěž už si mimochodem vyzkoušel, když před čtrnácti lety vybojovali fotbaloví Bohemians postup do první ligy a na závěrečné chvilky posledního kola pustili do hry i jednoho ze svých nejznámějších fanoušků.

Tehdy šlo jen o několik minut, o zábavu. „Měl jsem vyhozená záda, nemohl jsem trénovat. Přijel jsem půl hodiny před výkopem, bylo to dost neprofesionální,“ vzpomíná člen Dejvického divadla.

Proti Písku bude mít Trojan úkol daleko těžší. Sám dobře ví, že o legraci rozhodně nepůjde. „Snažím se všechno dělat tak, aby z toho nebyla ostuda. Ale v mém věku už si tělo hůř zvyká,“ připouští. A trenér Czudek dodává: „Opravdu to bere vážně, nejde o hurá akci. Dokonce zrušil skialpy, nechodí ani na běžky.“

Kouč musí vymyslet, jak Trojana zapojit do systému, aby týmu při vší úctě uškodil co nejméně. „Dumám nad scénářem. Musí přesně vědět, jak hrajeme v obraně a jak v útoku. Navíc nevíme, jakým směrem se bude utkání vyvíjet,“ vysvětluje Czudek.

A proč právě Opava? Během doby covidové se klub dostal do finančních problémů a oslovil Trojana, aby jim pomohl s propagací speciální permanentky. Stal se hlavní tváří úspěšného projektu a jeho nasazení do duelu je jistou formou odměny. „No, bude to ale hodně bolet,“ pousměje se.

Trojanův zápasový dres následně poputuje do dražby, výtěžek obdrží Klub cystické fibrózy. Za každého diváka v hale navíc opavský klub až do počtu 2000 návštěvníků přispěje desetikorunou na stejné konto, každý další fanoušek pak bude znamenat dvacetikorunu na dobrou věc. „Věřím, že se nějaké peníze podaří vybrat,“ přeje si Trojan. „Je mi jasné, že se náš projekt nebude spoustě lidí líbit. Ale na to my s prominutím kašleme,“ hlásí razantně Czudek.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.