Hlavní obsah

Hvězdný LeBron se v NBA znovu vrátí k číslu 23, šestku odloží z úcty k Russellovi

Hvězdný basketbalista LeBron James odehraje nadcházející ročník NBA znovu po dvou letech se svým původním číslem 23 na dresu. V uplynulých sezonách nastupoval čtyřnásobný šampion za Los Angeles Lakers s šestkou, kterou užíval i při čtyřletém angažmá v Miami a také v reprezentaci, nyní se jí ale vzdá na počest legendárního Billa Russella. Vrací se proto k třiadvacítce, s níž v zámořské lize začínal a strávil většinu dosavadní kariéry. Lakers představili dres s Jamesovým jménem a staronovým číslem na twitteru. Osmatřicetiletý hráč má před sebou 21. sezonu v lize.

Foto: Koall Carsten, ČTK

Basketbalista Los Angeles Lakers LeBron James bude v NBA pokračovat s číslem 23

Článek

James rezignoval na šestku z úcty k jedenáctinásobnému šampionovi NBA Russellovi, který ji nosil. "Je to LeBronovo rozhodnutí. Učinil ho z respektu vůči Billu Russellovi," řekl Jamesův manažer Rich Paul.

Vedení NBA vloni po červencovém úmrtí slavného hráče vyřadilo číslo 6 z užívání v celé soutěži, ale rozhodnutí, které v historii ligy nemá obdoby, platilo jen pro nové basketbalisty. Ti, kteří aktuálně s šestkou hráli, se jí vzdát nemuseli. James už tehdy naznačil, že u šestky zřejmě nezůstane, ale sezonu s ní ještě odehrál na Russellovu počest.

Čtyřnásobný držitel ocenění pro nejužitečnějšího hráče ligy nosil číslo 23 od začátku kariéry v NBA v dresu Clevelandu. Vrátil se k němu i po návratu ke Cavaliers po angažmá na Floridě a zůstal číslu 23 věrný i v prvních třech sezonách v Lakers. V týmu Heat třiadvacítka nebyla k mání, protože ji klub vyřadil na počest legendárního Michaela Jordana, ačkoliv slavný hráč za Miami nikdy nehrál.

Reklama

Související témata: