Hlavní obsah

Jednička loňského draftu Banchero je nováčkem roku v NBA

Jednička loňského draftu Paolo Banchero je nováčkem roku v NBA. Americký rodák reprezentující Itálii díky svým výkonům v barvách Orlanda Magic anketu naprosto ovládl. Na první místo dvacetiletého basketbalistu dalo 98 ze sta hlasujících sportovních píšících a televizních novinářů. Jako vítěze Ceny Wilta Chamberlaina ho v úterý oznámila NBA.

Foto: Profimedia.cz

Paolo Banchero je nováčkem roku v NBA

Článek

Křídelní hráč Banchero ve své premiérové sezoně nastoupil v 72 utkáních, pokaždé v základní sestavě, a měl průměr 20 bodů, 6,9 doskoku a 3,7 asistence na zápas. Šestkrát dal více než 30 bodů. Tím se zařadil na druhé místo v klubové historii mezi nováčky. Lepší byl jen později hvězdný Shaquille O'Neal, který to při své první sezoně v NBA dokázal desetkrát. Byl nováčkem roku v roce 1993.

V historii klubu z Orlanda byl nejlepším nováčkem ještě před dvaadvaceti lety Mike Miller, který je nyní Bancherovým agentem. Banchero, který před draftem do NBA působil v univerzitním týmu Duke Blue Devils, považuje ocenění za splnění cíle. Po jeho oznámení připomněl rozhovor, který měl s Millerem při draftu.

"Podíval se na mě a zeptal se, jestli se stanu nováčkem roku. Sebevědomě jsem řekl ano. Byl to cíl, který jsem vždy měl. Něco, co jsem měl v hledáčku od chvíle, co mě draftovali. Jsem rád, že se mi to podařilo," řekl Banchero.

Coby aktuální jednička draftu získal ocenění pro nejlepšího nováčka jako první od úspěchu Karla-Anthonyho Townse v roce 2016. Jedničkou draftu byl také nováček roku 2018 Ben Simmons, ale ten to dokázal až dva roky po té, co si ho Philadelphia vybrala na první pozici.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.