Hlavní obsah

USA - Česko 121:61Juniorské basketbalistky dostaly lekci od USA, na MS budou hrát o páté místo

České basketbalistky na juniorském mistrovství světa prohrály ve čtvrtfinále s vysoce favorizovanými Spojenými státy jasně 61:121. Tým trenéra Viktora Pruši bude v Madridu hrát o víkendu o páté až deváté místo a jeho dalším soupeřem bude Japonsko, které na turnaji po předchozích čtyřech výhrách podlehlo po prodloužení Francii (78:80). Pokud Češky v sobotu uspějí, minimálně zopakují výsledek svých předchůdkyň, které předloni v Debrecínu skončily pod vedením nynější trenérky seniorské reprezentace Romany Ptáčkové šesté a dosáhly nejlepšího výsledku od zisku titulu v roce 2001 v Brně.

Foto: Česká basketbalová federace

Trenér českých juniorek Viktor Pruša.

Článek

Proti USA se český celek střelecky prosadil jako první, ale hru měl v moci soupeř. Američanky dominovaly v doskakování (59:34) či s téměř padesátiprocentní tříbodovou střelbou (8/17). Bodově byla vyrovnaná jen třetí čtvrtina (24:27). Joyce Edwardsová zaznamenala 23 bodů, Hannah Hidalgová přidala 16 bodů a 13 asistencí. Nejlepší českou střelkyní byla Dominika Paurová s 16 body, přes deset se dostala už jen Emma Čechová (12).

"Očekávaly jsme toho od nás víc. Nečekaly jsme, že to takhle dopadne. Každopádně jsme nehrály to, co jsme tady předváděly. Nevím, co k tomu říct. Jejich tvrdost je v porovnání s evropským basketem úplně něco jiného. My jsme se na to připravovaly, ale bylo to jiné, než jsme čekaly," řekla rozehrávačka Anna Jedličková.

Z projevu českého týmu byl zklamaný i trenér Pruša. "To, že Američanky jsou pro nás zatím vyšší level, co se týká dynamiky, fyzičnosti a výbušnosti, je jasné, ale ten zápas se hrál naprosto v něčem jiném než zbylé zápasy. Hráčky vypustily věci, přestali jsme v obraně absolutně fungovat. V individuálních činnostech, jedna na jedna, pod košem na obranném doskoku... V útoku jsme nehráli to, co nás sem dostalo, a to je kolektivní hra," konstatoval kouč.

Výběry USA ovládly devět ze 14 šampionátů včetně posledních dvou a aktuální tým obhájkyň na turnaji dominuje. Američanky dosud nedaly stovku jen v úvodním zápase proti Mali (85:66), v dalších čtyřech duelech zvítězily vždy nejméně o 54 bodů.

Mistrovství světa juniorek v basketbalu v Madridu - čtvrtfinále:
USA - Česko 121:61 (62:25)

Reklama