Hlavní obsah

Kopanec do zadku. Bojíme se návratu domů, bědují nešťastní Francouzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě je před nimi utkání s outsidery z Libanonu, ale francouzští basketbalisté mají už teď jistotu, že je po tučných letech nikdo chválit nebude. Stříbrný tým z olympiády v Tokiu a loňského mistrovství Evropy se ze světového šampionátu vrátí domů s ostudou. Stačily na to pouhé dva zápasy.

Foto: Willy Kurniawan, Reuters

Francie na MS basketbalistů překvapivě nepostoupí ze základní skupiny.

Článek

V tom prvním dostala Francie naloženo o 30 bodů od Kanady. Reparát se ale jednomu z papírových favoritů také vymkl z ruky. Prohra 86:88 s Lotyšskem, nováčkem na světové akci, znamenala francouzský konec. Což není rok před pařížskou olympiádou moc dobré znamení.

„Dostali jsme pořádný kopanec do zadku. V národním dresu jsem se nikdy nestyděl, ale tohle je první případ, kdy se vážně stydím,“ řekl 34letý veterán hrající NBA za Los Angeles Clippers Nicolas Batum. „Bojím se vrátit domů, protože jsme zklamali spoustu lidí. Spousta jich věřila, že něco dokážeme…“

Francie proti Lotyšsku celý zápas neprohrávala, do čtvrté čtvrtiny vstupovala s desetibodovým vedením. Jenže 10 sekund před koncem se skóre o dva body přelilo na lotyšskou stranu. A tříbodová střela Francouze Sylvaina Franciska se vykroutila z obroučky.

Zatímco v úvodních dvou dnech šampionátu se žádná překvapení nekonala, závěr víkendu jich nabídl ‚neúrekom‘. Austrálii přetlačilo Německo, Filipíny doma nestačily na Angolu, Japonsko brutálním závěrečným náporem otočilo stav proti Finsku a na závěr krvavé neděle padla Francie.

Její trenér Vincent Collet mluvil o noční můře a své si od něj jistě vyslechl i klíčový rozehrávač Nando de Colo, který byl vyloučen v poslední čtvrtině za dva nesportovní fauly.

„Po porážce od Kanady jsme očekávali reakci a během tří čtvrtin jsme hráli mnohem líp. Náš týmový duch ale nebyl na lotyšské úrovni, což rozhodlo v posledních minutách,“ tvrdil francouzský kouč.

„Když jsme přišli o našeho generála (de Cola), byla to pro nás obrovská rána. Snažili jsme se přes to přenést, ale zjevně to změnilo celou dynamiku utkání,“ hlesl Batum.

Diváci v Jakartě vytrvale povzbuzovali outsidera, který na MS hraje bez zraněné největší hvězdy Kristapse Porzingise (Boston), jenž zápas s Francií užasle sledoval zpoza palubovky.

„Asi hodně týmů by sklopilo hlavy, kdyby vědělo, že soupeř je papírově silnější a lepší téměř na všech postech,“ tvrdil Lotyš Davis Bertans hrající za Oklahomu. Teď má ale důvod věřit, že jeho tým čeká podobný průlom, jakého před čtyřmi lety v Číně dosáhlo Česko. Parta kolem Tomáše Satoranského se na turnaji vydrápala až na šestou příčku. Před USA a dalších pětadvacet mužstev.

Reklama