Hlavní obsah

Sedm hladových. Rozjíždí se basketbalová show. Koho se vyplatí sledovat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta, Manila, Okinawa. Basketbalové mistrovství světa se rozbíhá v Indonésii, na Filipínách a v Japonsku zápasy ve skupinách. I když některé superstars start na turnaji odřekly, fanouškům jednoho ze tří nejpopulárnějších sportů planety se stejně sbíhají sliny. Sport.cz vybral sedmičku hráčů, kvůli kterým se rozhodně vyplatí šampionát sledovat.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Basketbalista Minnesoty Anthony Edwards

Článek

Jordan Clarkson (Filipíny). Před dvěma lety získal 31letý rozehrávač Utahu v NBA cenu pro nejlepšího hráče, který nastupuje z lavičky. V minulé sezoně si v dresu Jazz vytvořil kariérní maxima v počtu bodů na zápas (20,8) i asistencích (4,4). Za více než stomilionový ostrovní stát v jihovýchodní Asii nastupuje rodák z Tampy od roku 2018.

Luka Dončič (Slovinsko). Zlatá ruka, kouzelné ‚no look‘ přihrávky, lišácký úsměv. Když má mozek týmu Dallasu v NBA den, nedá se bránit. Před dvěma lety na olympiádě v Tokiu těžce skousával semifinálovou porážku o bod s Francií, na Slovince pak ani nezbyla medaile. Dončič byl tehdy druhý v bodech na zápas (23,8) a doskocích (9,7), vládl v asistencích (9,0). Nic menšího se od něj letos nečeká.

Anthony Edwards (USA). S přehledem vystřihl roli nesympatického týpka, který dokáže vykolejit hlavního hrdinu v basketbalovém hitu Hustle (Životní trefa), který je k vidění na Netflixu. Ve své třetí sezoně v NBA si za Minnesotu posunul střelecký průměr na 24,6 bodu. Američané nemají na MS LeBrona Jamese, Kevina Duranta, ba ani Jaysona Tatuma. Svalnatý Ant-Man má šanci vystoupit z jejich stínu i na mezinárodní scéně.

Shai Gilgeous-Alexander (Kanada). Když Češi zařízli Kanaďany v olympijské kvalifikaci do Tokia, Gilgeous-Alexander u toho nebyl. Teď ale bude na šutérovi z Oklahomy, aby potvrdil svůj průměr 31,4 bodu na utkání z minulé sezony. Javorovým listům schází letošní šampion NBA Jamal Murray, SGA ho má zastoupit.

Rudy Gobert (Francie). Basketbalová veřejnost se těšila na letošní jedničku draftu NBA Victora Wembanyamu (224 cm), který se chce ale soustředit na přípravu před první sezonou v San Antoniu. Francouzské obraně tak má vládnout další věž (216 cm). Jednatřicetiletý pivot Minnesoty už má s národním týmem dva bronzy z MS, stříbro z olympiády a minimálně medaili bude chtít znovu.

Lauri Markkanen (Finsko). Na loňském kontinentálním šampionátu v Praze dovedl hosty k výhře nad Českem 34 body a 10 doskoky. Skvělou formu si pak udržel i ve své první sezoně v Utahu. Bodový průměr vytlačil na 25,6 na zápas. Hráč s číslem 23 operuje na ohromném prostoru. Dokáže si udělat místo pod košem i nemilosrdně trefovat trojku za trojkou.

Karl-Anthony Towns (Dominikánská republika). Karibský stát reprezentuje rodák z New Jersey už od 16 let. Jednička draftu 2015 si v sedmi sezonách za Minnesotu udržovala průměr přes 20 bodů na utkání. Basketbal mu pomáhal překonat těžké chvíle, když v roce 2020 na komplikace způsobené covidem zemřela jeho matka Jacqueline a dalších šest příbuzných.

Reklama