Hlavní obsah

Kouč basketbalistů před Řeckem nabádá: Vedeme o dvanáct? Vyhrajme o čtrnáct!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není zvykem, aby v průběhu sezony mohli bez potíží reprezentovat i euroligoví basketbalisté. Jenže přinejmenším pro zahájení kvalifikace o postup na nadcházející evropský šampionát se podmínky změnily. Pro Čechy to znamená vítanou přítomnost Tomáše Satoranského, ovšem Řekové získají díky novince daleko větší zásobu opor. „Mají vysokou kvalitu, k tomu spoustu zkušeností,“ přikyvuje trenér Diego Ocampo.

Foto: Václav Mudra/CZ.Basketball

Diego Ocampo připravoval české basketbalisty v Poděbradech.

Článek

Španěla čeká první „klasická“ kvalifikace na české střídačce, dosud jen loni v létě s týmem neúspěšně zápolil o postup na olympijské hry. Systém boje o EuroBasket 2025 je poměrně přívětivý. Ze skupiny, do níž kromě Řecka patří ještě Nizozemsko a Velká Británie, postoupí na finálový turnaj tři nejlepší celky.

A kdyby tak Češi v pátek večer v Pireu padli, nepůjde o tragédii. Řekové jsou favority skupiny a důležitější bude pro tuzemský výběr, v němž nechybí tradiční tahouni jako Balvín, Kyzlink nebo Bohačík, až pondělní bitva s Brity v Pardubicích.

„Střetnutí s Řeckem je pro nás výzvou. Na přípravu jsme měli jen tři dny, ale to je pro všechny stejné,“ krčí rameny Ocampo.

Soupeř měl situaci možná ještě složitější. Španěl je u týmu coby nástupce Ronena Ginzburga jen přes půl roku, jeho protějšek Vassilis Spanulis je úplným nováčkem. „Ale má to dávno v sobě. Už jako hráč prakticky fungoval i jako kouč,“ podotýká.

Před halasícími tribunami v hale Míru a přátelství, kam se řecká reprezentace vrací po 26 letech, narazí Češi třeba na člena slavného rodu Kostase Adetokunba, který v roce 2020 s Los Angeles Lakers vyhrál NBA, nebo na čerstvě naturalizovaného Naze Mitroua-Longa. Celkem mají domácí ve výběru deset hráčů z Euroligy.

Foto: Václav Mudra/CZ.Basketball

Tomáš Satoranský (uprostřed) a Diego Ocampo (vpravo) se znají už z působení v Seville.

Ocampo se nevzdává. Věří, že se správným přístupem může Česko v náročném prostředí uspět. „Klíčový bude začátek. Hlavně musíme být správně nastavení v hlavě. Kdybychom vedli o dvanáct bodů, nesmíme přestat a musíme chtít vyhrát o čtrnáct,“ zdůrazňuje.

Doufal, že kromě Satoranského přivítá v mužstvu i Jana Veselého, druhá barcelonská opora se ale omluvila. Ocampo má pochopení: „Potřebuje si odpočinout, já to respektuju.“

Raději vypráví o hráčích, které má k dispozici. Ovšem vždy podotkne, že cesta k případnému úspěchu vede přes týmovost a soutěživost. „Soustředíme se na sebe, chceme být každou vteřinu konkurenceschopní. A když se půjde do závěru za vyrovnaného stavu, pak už se může stát cokoliv,“ pousměje se.

Reklama