Hlavní obsah

Veselého už nelámu. Satoranský o Barceloně, basketbalovém profesorovi a splněném slibu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Poděbrad dorazil zklamaný, na Španělský pohár si Barcelona nesáhla. Tomáš Satoranský doufá, že mu nadcházející reprezentační okno zvedne náladu. „Třeba mě přivede na lepší myšlenky,“ přeje si basketbalový rozehrávač před zápasy proti Řecku a Velké Británii v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy. Národní dres oblékne po roce a půl.

Foto: Václav Mudra/CZ.Basketball

Tomáš Satoranský na srazu české reprezentace v Poděbradech.

Článek

Věří, že Češi mohou být úspěšní, vždyť ze čtyřčlenné skupiny, kterou doplňuje ještě Nizozemsko, se na EuroBasket dostane hned trojice. „Záleží, v jakém složení jednotlivá okna odehrajeme. Kdyby dorazil i Honza Veselý, naše šance by se ještě zvýšily,“ míní.

Dřív jste svého spoluhráče z Barcelony lámal, aby jezdil reprezentovat. To už neplatí?

Ne, už ho nelámu. (směje se) Kalendář je náročný, nějaké zápasy španělské zápasy vynechával, aby byl připravený. Samozřejmě bych ho tady rád měl, ale už nejsme nejmladší. Jeho rozhodnutí respektuju.

Vám hlavou neproběhlo, že byste sraz vynechal?

Když se k něčemu rozhodnu, tak se to snažím splnit a slib dodržet. Pro mě je velkou motivací hrát na dalším mistrovství Evropy, tak jsem k tomu i přistupoval. Jen jsem doufal, že se nezraním. Pořád říkám, že když budu zdravý, tak budu chtít reprezentovat.

Jenže už vás po letech nevítá trenér Ronen Ginzburg, ale Diego Ocampo.

Diega znám z pozice asistenta v Seville, vedl mě od mých sedmnácti až do dvaadvaceti. Myslím, že se bude chtít držet podobných principů jako Ginzburg. Přece jenom známe své silné stránky. Techničností a taktickou hrou asi třeba zrovna Řecku konkurovat nemůžeme, ale musíme to nahradit bojovností a hladem. Diego je takový učitel basketbalu. Pro kluky z české ligy, co tu jsou s námi, je neuvěřitelným přínosem.

Co naučil vás?

Měl jsem spoustu nedostatků, které jsem potřeboval odstranit, abych tehdy mohl španělskou ligu hrát. Strávil jsem s ním na palubovce spoustu hodin, teď se tak trochu vracím do minulosti. Byl to můj mentor nejen v basketbalu. Ukázal mi, co po přechodu do takto kvalitní soutěže změnit, jak být profesionálem. Díky němu přemýšlím o basketbalu jinak.

Foto: Václav Mudra/CZ.Basketball

Tomáš Satoranský (uprostřed) a Diego Ocampo (vpravo) se znají už z působení v Seville.

Na nového kouče si zvykáte i v Barceloně, svéráze Šarunase Jasikevičiuse nahradil méně zkušený Roger Grimau.

Proti Šarunasovi by to byla změna asi s každým trenérem. Roger je víc španělská škola. Přináší klid do hry, není to takový charakter samozřejmě, ale už se začíná cítit líp. Hraje se nám pod ním velice dobře.

I borci, kteří dorazili ze zámoří, se začínají rozkoukávat, že?

Třeba Willymu Hernangómezovi trošku trvalo, než si na Euroligu zvykl. V NBA je mentalita jiná, tady se musí vyhrávat pořád. Snad se bude každý z nás výkonnostně posouvat.

Čím dál častěji se ozývá, že v Evropě se skóruje složitěji než v NBA.

Takový je trend, není to jednoduché. V Evropě je basketbal mnohem taktičtější, týmovější. Ale třeba Jabari Parker, další posila, má poslední měsíce skvělé. Je na něm strašně vidět, jak tu chce být. Jsem hrozně překvapený, ve Washingtonu jsem ho takhle nezažil. Je to jeden z nejlepších Američanů i mimo hřiště, dokonce se i učí španělsky. A ne jako to Amíci dělají normálně, on už s námi konverzuje. Je to sympatické.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Tomáš Satoranský na archivním snímku.

Trénuje s vámi i Ricky Rubio. Španělská legenda, kterou trápily psychické potíže. Nastoupí za Barcelonu?

Dokonce se má vrátit už teď se španělským nároďákem. Každopádně s námi trénuje tři týdny a měl by být k dispozici už proti Monaku. Neberu ho jako konkurenci, o tom to není. Je to neuvěřitelný hráč, kterého nemůžete odmítnout, když se taková šance naskytne. Na spolupráci se moc těším.

Bude vaším skrytým trumfem pro zbytek sezony?

V to doufáme. Dlouho nehrál, musí se dostat do pohody. Ale na tréninku už předvádí, proč je takovou legendou. Snad bude X faktorem. Dobré je, že máme v týmu takový španělský mininároďák, což mu taky pomáhá. Hráče kolem sebe dělá lepšími.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.