Hlavní obsah

Krejčí mění působiště! Stěhuje se do Atlanty

Aktualizováno

Jediný současný český basketbalista v NBA Vít Krejčí změnil před novou sezonou působiště. Oklahoma City ho vyměnila do Atlanty za Maurice Harklesse a výběr v druhém kole draftu v roce 2029.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vít Krejčí se snaží dostat míč do koše Finů v utkání ME v Praze.

Článek

Dvaadvacetiletý Krejčí po nedávném mistrovství Evropy zahájil tento týden s Oklahomou přípravu, nakonec však svou druhou sezonu v NBA stráví už jinde. Ve svém premiérovém ročníku, před kterým se zotavoval po vážném zranění kolena, odehrál 30 zápasů s průměrem 6,2 bodu.

Více příležitostí začal od trenéra Marka Daigneaulta dostávat v závěru sezony. Osmkrát si za Oklahomu zahrál v základní sestavě a v sedmi utkáních nastřílel deset a více bodů. Obzvlášť se mu vydařil březnový duel proti Orlandu, v němž zaznamenal double double za 12 bodů a 11 doskoků.

V Atlantě čeká Krejčího na postu rozehrávače těžká konkurence. V týmu se potká s hvězdou Trae Youngem, dalším účastníkem letošního Utkání All Star Dejountem Murraym či Srbem Bogdanem Bogdanovičem.

"Věřím Vítkovi a obavu o jeho hrací čas nikdy nemám. Myslím si, že přichází dobře připravený do sezony a navíc to není trejd uprostřed sezony do rozehraného týmu. Teď se tým dává dohromady, připravuje se a pocestuje ještě na přípravné zápasy do zahraničí. Bude mít dost času se s týmem sehrát," řekl ČTK Phillip Parun z agentury PPGSport/Octagon Basketball, která Krejčího zastupuje.

"Je to přestup do zkušenějšího týmu, který Oklahomu v minulé sezoně třikrát porazil. Bude to nová situace pro Vítka a bude to tým, který hraje s vyšším věkovým průměrem než v Oklahomě. Čas ukáže, jestli je to správný krok. Tyto trejdy jsou součástí NBA, nedají se dopředu předpovídat. Dá se o nich jen maximálně spekulovat," doplnil Parun.

Pro Hawks byly hlavním motivem k transakci finanční důvody. Podle webu NBC ušetří klub výměnou Harklesse za Krejčího přes tři miliony dolarů a sníží výdaje na mzdy hráčů tak, aby nemusel platit daň z luxusu.

Harklesse, který má kontrakt ještě na rok na 4,5 milionu dolarů, si Oklahoma zřejmě nenechá. Podle NBC devětadvacetiletého křídelního hráče nejspíš vyplatí ze smlouvy.

První zápas v přípravě na sezonu, v němž by se mohl představit i Krejčí, sehraje Atlanta 6. října v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech proti Milwaukee. S Bucks se na stejném místě utkají ještě o dva dny později. Do ligy vstoupí 20. října utkáním s Houstonem.

Reklama

Související témata: