Hlavní obsah

Krejčího cena po výstavním obratu roste. Jsem vděčný za každou sekundu, hlásí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby se daly na burze kupovat hráčské akcie, ty se jmenovkou Vít Krejčí by v posledních dnech a týdnech poměrně slušně nabíraly na hodnotě. Třiadvacetiletý český basketbalista je v NBA vidět. „Když si vezmu, že jsem minulý rok skoro nehrál, tak je skvělé už jenom vůbec být na palubovce,“ vykládá.

Foto: Jason Getz, ČTK/AP

Vít Krejčí z Atlanty při utkání s Bostonem.

Článek

Pokud jste si v úterý ráno klikli na oficiální stránky NBA, naskytl se vám netradiční pohled. Z titulního obrázku na vás křičel rozradostněný Krejčí, který zrovna pomohl Atlantě k zázračnému obratu proti Bostonu. Hawks zaostávali už o třicet bodů, přesto zvítězili nad rozjetým favoritem soutěže 120:118.

A Krejčí hrál důležitou roli, k šestnácti bodům přidal šest doskoků a dvě asistence. „Chtěl bych takové pocity prožívat po každém zápase,“ usmál se široce.

Když trefil první ze svých čtyř trojek, klubový komentátor jen suše poznamenal: „Je tam.“ Žádné emoce, vždyť Hawks prožili strašidelnou úvodní čtvrtinu a po zásahu českého univerzála zaostávali o 18.

Zato když Krejčí v polovině třetí části skóroval hned třikrát v řadě, oba televizní glosátoři se předháněli, kdo si vezme slovo. „Jen se podívejte, co Vít předvádí!“ halekala atlantská legenda Dominique Wilkins.

Hawks neprožívají ideální sezonu, rozhodně si nepředstavovali, že budou ve Východní konferenci bojovat „jen“ o postup do play in. Mysleli daleko výš. Kosí je zranění, díky čemuž se ale naskytla výraznější příležitost právě i pro Krejčího.

V posledních zápasech dostává velkou minutáž, podeváté v řadě naskočil v základní sestavě, tentokrát navíc vyrovnal své bodové maximum v NBA a prožil parádní obrat. „Jsem vděčný za každou sekundu ve hře. A neberu to jako něco samozřejmého,“ říká. „Navíc je mi jasné, že hraju díky své defenzivě, ne útočným schopnostem.“

Právě na svých obranných dovednostech v poslední době zapracoval, i proto mu kouč Quinn Snyder svěřil střežení Jaysona Tatuma. Největší bostonská hvězda nasázela 37 bodů, 23 z nich však v úvodním poločase. Pak už zaskočení Celtics nestíhali.

„Třeba už byl Tatum ke konci i trochu unavený,“ přemítá Krejčí. „Těší mě, že mi trenér věřil a nasadil mě na něj. Snažil jsem se mu to co nejvíce znepříjemnit.“

Tatum a spol. ale budou mít brzy příležitost na odvetu, v noci na pátek totiž nastoupí znovu v Atlantě. Hawks si mezitím ještě střihnou duel s trápícím se Portlandem. „Když nám tam po poločase začaly padat střely, najednou jsme byli sebevědomí. Teď se musíme naučit držet v sobě tyhle pocity po celý zápas, nejen v jeho úsecích,“ velí Krejčí.

Reklama

Související témata: