Hlavní obsah

LA Lakers - Miami 108:111Stav série 3:2Oslavy se odkládají! Lakers nepomohl ani hvězdný James

Basketbalisté Los Angeles Lakers nevyužili první možnost rozhodnout finále play off NBA a získat sedmnáctý titul. Miami vyhrálo pátý zápas 111:108 a snížilo stav série na 2:3. V pátečním utkání nebyl Lakers nic platný ani skvělý výkon LeBrona Jamese, jenž si připsal 40 bodů, 13 doskoků a sedm asistencí. Na druhé straně zazářil Jimmy Butler triple doublem za 35 bodů, 12 doskoků a 11 přihrávek.

Foto: Kim Klement, Reuters

Hráči Miami se radují. Odvrátili první mečbol Lakers.

Článek

Zápas nabídl další vyrovnanou bitvu, během níž byl mezi soupeři maximálně jedenáctibodový rozdíl. Miami vsadilo jen na sedm hráčů a Butler si během zápasu na lavičce odpočinul pouze na 48 sekund. Tahoun Miami si připsal druhý triple double v sérii, což po dokázal jako druhý hráč klubové historie po LeBronu Jamesovi a šestý celkově. Hvězda Heat si rovněž připsala pět získaných míčů a proměnila všech 12 trestných hodů.

Už v prvním poločase nastřílel Butler 22 bodů, což je druhý nejlepší výkon ve finále, který si kdy Heat zapsali do statistik. O dva body více dal Dwyane Wade v mistrovské sezoně v roce 2006. Na konci utkání se pak Butler postaral o osm z posledních 10 bodů týmu.

Butlerovi sekundoval mladík Duncan Robinson s 26 body. Trefil mimo jiné sedm trojek, což je po Stephenu Currym a Rayi Allenovi třetí nejlepší počin ve finále. Rozehrávač Kendrick Nunn přidal 14 bodů, pivot Bam Adebayo jich nasbíral 13. Další mladík Tyler Herro nastřádal 12 bodů a do dvouciferných čísel se dostal už podvacáté v řadě, což znamená nejdelší šňůru nováčka v play off v historii ligy.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Dva klíčoví muži zápasu. Každý na jedné straně barikády. Tentokrát se radoval Butler z Miami (vpravo).

Dvacetiletá třináctka loňského draftu dvěma trestnými hody 1,6 sekundy před koncem navýšila vedení Miami na tři body. Koncovka zápasu byla divoká. Anthony Davis 21,8 sekundy před koncem otočil na 108:107 pro Lakers, o pět sekund později nicméně při nájezdu fauloval Butlera a ten trestnými hody otočil. Po oddechovém čase Danny Green neproměnil trojku, Markieff Morris ztratil míč a Herro duel uzavřel.

"Basketbal hraju pořád stejně už od dětství a jsem v něm úspěšný. Jedna akce na tom nic nezmění, ale upřímně, přál bych si, aby měl Danny znovu možnost rozhodující střely. A abych mu na ni přihrál trochu lépe," řekl James, po jehož pasu Green netrefil volnou a potenciálně vítěznou střelu.

James ve svém 259. utkání play off, jímž vyrovnal klubové maximum Dereka Fishera, trefil 15 z 21 střel a šest z devíti trojek. Davis, kterého trápí bolavá noha, nasbíral 28 bodů a 12 doskoků. Kentavious Caldwell-Pope nastřílel 16 bodů včetně tří trojek, nikdo další se nedostal přes osm bodů.

Miami uspělo navzdory horšímu doskoku (35:41), méně bodům z vymezeného území (32:42) či menšímu počtu bodů z protiútoku (4:25).

Foto: John Raoux, ČTK/AP

Ani 40 bodů LeBrona Jamese (uprostřed) nestačilo. Basketbalisté Miami ještě vykřesali naději a snížili stav série na 2:3.

Lakers hrály v dresech od Kobeho Bryanta

Lakers nepomohly ani speciální černé dresy, které pomáhala navrhnout zesnulá legenda Kobe Bryant, a dosud v nich vyhráli všechna čtyři utkání.

Šesté finále je na programu v noci na pondělí. Lakers mohou 17. titulem vyrovnat rekord Bostonu. Finálovou sérii dokázal ze stavu 1:3 otočit pouze Cleveland v roce 2016, kdy po boji zdolal Golden State.

Finále play off NBA v Orlandu - 5. zápas:
Los Angeles Lakers - Miami 108:111 (24:25, 56:60, 82:88)
Nejvíce bodů: James 40, Davis 28, Caldwell-Pope 16 - Butler 35, Robinson 26, Nunn 14, Adebayo 13, Herro 12, Crowder 11. Stav série: 3:2.

Reklama

Související témata: