Hlavní obsah

Česko - Maďarsko 79:82Porážka s Maďary bere vidinu postupu na MS a budí i rozpaky před evropským šampionátem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šance českých basketbalistů postoupit na mistrovství světa v příštím roce se rapidně zmenšila takřka do nicoty sobotní chomutovskou porážkou 79:82 s Maďarskem. Zápas, který byl zároveň generálkou před ME, jehož skupinu národní tým rozehraje už 2. září v pražské O2 areně, vyvolal rozpaky i směrem k šampionátu. Ve chvíli, kdy chybí tři marodící opory, reprezentace dělá spoustu chyb, ztrácí herní energii i mentální pohodu.

Foto: Jan Šťastný, ČTK

Čeští basketbalisté nestačili v kvalifikaci o postup na MS ani na Maďarsko.

Článek

V bouřlivé kulise chomutovské haly začali Češi účinnou hrou přes pivoty, Veselý s Balvínem zajistili vedení 7:3. Jenže maďarská trojková smršť a citelné problémy národního týmu v obraně, které usnadňovaly útočný doskok soupeře, přinesly docela rychle srovnání skóre.

V útoku neměli reprezentanti až takové potíže i díky neomylné střelbě střídajícího Audy, jenže špatným pohybem při bránění i dalšími nedůslednostmi pod vlastním košem nedokázali eliminovat maďarskou ofenzívu. Hru hostů v tomto směru hodně táhl Hanga (20 bodů a 12 doskoků).

Na straně domácích byla citelně znát absence Satoranského (kotník), Krejčího (mezižeberní svalstvo) i Bohačíka (doznívající viróza). Po čtvrthodině to bylo 35:39 v neprospěch národního týmu, který dovolil soupeři do té doby proměnit nejen pět trojek, ale usnadňoval mu hru i sedmi ztrátami míče.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený cz.basketball (@cz.basketball)

Až důrazná slova kouče Ginzburga při time-outu padla na úrodnou půdu, během tří minut přišla devítibodová šňůra českého celku. Zavelel k ní kapitán Hruban, jenže naděje na zlepšení výkonu trvala jen chvíli. Maďaři do konce druhé čtvrtiny odpověděli sedmi body v řadě a v polovině utkání tak domácí tým prohrával 44:47.

Ve třetím dějství ale začal brát na sebe daleko víc zodpovědnosti Veselý, preciznější bránění občas dovolilo reprezentantům realizovat rychlý protiútok. Nastala velká přetahovaná ve skóre, v níž se Češi mohli spolehnout na přesnou ruku Hrubana. Jenže se žádný způsobem nedařilo zastavit Hangu, oporu euroligového Realu Madrid a pod tlakem na míč se rozpadala herní snaha domácích.

Foto: Jan Šťastný, ČTK

Zleva Tomáš Kyzlink z ČR a Zoltán Perl z Maďarska.

Za osm minut poslední čtvrtiny dali reprezentanti jen sedm bodů, když Sehnal ani Půlpán nebyli schopni obstarat dynamickou rozehrávku a dech docházel i pivotům. Celkem dvanáct českých ztrát bylo krajně nepříjemných, Maďarsko ani zdaleka tolik nechybovalo.

Dvě minuty před koncem byl stav 72:79, což bylo pro národní tým už kritické. Bohužel se nemohl opřít ani o trestné hody, jejichž úspěšnost padala k šedesáti procentům. Dvě trojky Hrubana sice dostaly skóre do podoby 78:81, ale to už zbývalo jen pětadvacet sekund.

Foto: Jan Šťastný, ČTK

Zleva Zoltán Perl z Maďarska a Jan Veselý z ČR.

Navíc Maďaři měli míč. I když útok nezakončili, vyčerpali celý časový limit a český tým se tím dostal do tísně. Faulovaný Hruban pak první šestku dal a druhou zkusil nahodit, jenže doskok reprezentanti absolutně nezvládli. Míče se zmocnil Hanga, který proměnil dvě vteřiny před koncem jeden trestný hod, čímž dokonal dílo české zkázy.

Kvalifikace MS 2023 basketbalistů – skupina K v Chomutově:
Česko – Maďarsko 79:82
Nejvíce bodů: Hruban 26, Balvín 15, Veselý 13, Auda 10, Kyzlink a Peterka po 6 – Hanga 20, Hopkins a Perl po 10, Keller a Varadi po 8, Benke 7, čtvrtiny 23:23, 21:24, 21:15, 14:20.
Další utkání:
Litva - Černá Hora 90:73,
Bosna a Hercegovina-Francie 96:90 po druhém prodl.
Tabulka:
1.Litva871640:57215
2.Francie862649:49914
3.Černá Hora853625:58713
4.Bosna a Hercegovina844637:66412
5.Maďarsko844559:63612
6.Česko835624:66011

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.